kungahuset

Alla inlägg under januari 2018

Av Lovisa - 23 januari 2018 07:15

Fredagen den 19 januari var det dags för den tredje och sista dagen med statsbesöket från Island. Dagen ägde rum i universitetsstaden Uppsala.


Dagen började med ett besök på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Ultuna i Uppsala. Där fick Kungaparet och

Presidentparet lära sig mer om hur livsmedelskonsumenter kan hjälpa miljön när det kommer till mat i ekonomiska, ekologiska, sociala och hälsomässiga aspekter.

 

 

Sedan var det dags för en bilfärd på 5 minuter innan paren var framme vid dagens nästa programpunkt, ett besök på Ångtrömslaboratoriet. Där fick de veta mer om två nya och olika forskningsområden som Ångströmslaboratoriet jobbar med, nämligen förnybar energi och energi omvandling och naturkatastroflära.

 

 

Därefter besökte de Uppsala universitet där de fick en minst sagt pampig välkomstceremoni (där Västgöta Nations manskör sjöng) som efterföljdes av två olika föreläsningar, It is written in the sky – The Uppsala Edda as mythological description of the sky above us, av professor Gisli Sigurdsson och Uppsalaand the Viking-Age heritage of Iceland av Neil Price, professor i arkeologi vid Uppsala universitet.

 

 

På Carolina Redeviva, stadens universitetsbibliotek, fick Kungaparet och President en bra titt på den välkända 800- år gamla Eddan som är skriven av Snorre Sturlasson.

 

 

Dagen avslutades med en lunch på Uppsala slott där landshövdingen med fru stod som värdar. På Uppsala slott överlämnade president Guðni Jóhannesson 500 isländska böcker, givetvis översatta till svenska!

 

 

Foto: kungahuset.se, kungahuset.se/ Jonas Ekströmer/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 22 januari 2018 07:15

Torsdagen den 18 januari var prinsessan Sofia på Stockholms stadshus för att dela ut broscher till examinerade Sophiasystrar vid Sophiahemmet. Cermonin ägde rum i Blå hallen där familj, vänner, högskolans personal var närvarande för att gratulera dem! Prinsessan Sofia är nämligen Sophiahemmets hedersordförande. 

 

Något som gjorde många glada var att prinsessan Christina var på plats i Blå Hallen. Christina har utnämnts till Sophiahemmet Högskolas första hedersdoktor. I Blå Hallen fick hon ta emot en blombukett, doktorshatt, diplom och en doktorsring av Johanna Adami, rektor på Högskolan.


Prinsessan Christina var hedersordförande från 1972-2016 och därefter tog prinsessan Sofia över.


Foto: kungahuset.se/ Christine Olsson/ TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 21 januari 2018 07:15

Den 18 januari var det dags för dag nummer 2 i det Isländska statsbesöket. Dagen för Kungaparet och Presidentparet inleddes med ett besök på Karolinska Institutet för att få lära sig mer om forsknings- och utbildningssamarbete mellan Island och Sverige

   

Därefter satt Kungen och President Guðni Jóhannesson kurs mot Sundbyberg för att besöka Folkhemmets trähus på åtta våningar. Lägenheterna ligger vid Strandparken och är ritad av Gerth Wingårdh.

 

När Kungen och Presidenten var i Sundbyberg var Drottningen och presidentfru Reid på besök hos Stockholmsstadsmissions projekt Matcentralen i Veddesta. Läs mer om projektet HÄR. Det matcentralen gör är att de hjälper människor i ekonomisk utsatthet att få handla mat till ett reducerat pris.

 


Därefter var det dags för lunch där även prins Daniel och prins Carl Philip var på plats, samt kommunfullmäktiges ordförande Louise Erlandsson Slorach och finansborgarrådet Karin Wanngård, som stod som värdar. Lunchen ägde rum på Stockholms stadshus.

 

Från vänster: Karin Wanngård, Prins Daniel, Prins Carl Philip, kommunfullmäktiges förste vice ordförande Margareta Björk, Drottningen, Kungen, Islands president Jóhannesson, kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach, Eliza Reid, kommunfullmäktiges andre vice ordförande Mats Berglund, kommunstyrelsens Anna König Jerlmyr och Daniel Helldén.


 

Efter lunchen bar det av mot Prins Eugens hem på Waldermarsudde (jag har varit där och det var ett mycket trevligt besök!). Karin Sidén guidade Kungaparet och Presidentparet genom hans hem som består av många vackra tavlor!

 

 

Presidenten och Kungen åkte sedan vidare mot Stockholms universitet där Presidenten höll ett tal med rubriken Are we unique? The need for national identity in the age of globalization. 

 

Presidentfrun och Drottningen var samtidigt på Barnahus Stockholm. Där arbetar poliser, socialtjänst och barnläkare samt barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans för att hjälpa och ta hand om barn som blivit utsatta för brott. 

 


Under kvällen var det dags för svarsmiddag där Presidentparet stod som värdar på Moderna Museet.


Foto: kungahuset.se, kungahuset.se/ Janerik Henriksson/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 20 januari 2018 07:15

Den 19 maj smäller det i Storbritannien, det är dagen då prins Harry gifter sig med Meghan Markle. Det är mycket som ska göras inför ett bröllop, speciellt inför ett kungligt bröllop. Då kan det vara bra att anställa någon som kan ge förslag och hjälpa till i planeringen. Prins Charles föreslog att paret borde anställa Michael Fawsett, Charles tidigare personliga assistent. Enligt Daily Mail ska prins Harry har sagt ett strikt nej.

 

– Prins Charles framförde sin önskan att Fawcett skulle organisera själva bröllopsmiddagen på Windsor, Charles menade att han är perfekt för jobbet. Men detta föll inte i god jord och prins Harry sa direkt nej, något som nu skapat en viss spänning far och son emellan, skriver Daily Mail.

 

Fawcett ska tydligen vara snobbig och elak mot personalen som jobbar vid hovet. Han har dessutom blivit sparkad två gånger. Kanske inte de ultimata meriterna för en evetuell bröllopsplanerare. Enligt den brittiska pressen kommer de ha ett ganska personligt bröllop med lite med modern touch.Foto: elle.com.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 19 januari 2018 07:15

I onsdags anlände Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson med frun Eliza Reid till Sverige för att påbörja de tre dagar långa statsbesöket. Nytt för det här statsbesöket var att Kungen och presidenten tog emot pressen för att svara på frågor och berätta om besöket. Allt filmades och lades ut på Kungahusets youtube.Under kvällen var det dags för gala middag i Karl XI:s galleri. Se bilder från kvällen nedan.

                     

Vad jag erfarar hade kronprinsessan Victoria drabbats av sjukdom vid tillfället och kunde därför inte närvara.

Prinsessan Sofias klänning designades av Ida Sjöstedt.


Foto: svenskdam.se/ David Sica.

YouTube: Kungahuset.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 18 januari 2018 07:15

Måndagen den 15 januari var det dags för årets upplaga av Idrottsgalan. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var på plats för att prinsen skulle dela ut Radiosportens Jerringpriset. Prins Daniel skulle närvarat för att dela ut priset "Årets peppare" från hans och kronprinsessans organisation Generation Pep  men han hade drabbats av sjukdom så han tittade antagligen på galan hemma på Haga.

Årets Jerringpris togs emot av ryttaren Peder Fredricson. När prins Carl Philip skulle dela ut priset höll han ett tal.

”Ni idrottare fungerar som ambassadörer för Sverige. Och ni är dessutom viktiga förebilder för barn och unga. Vi vet alla att det ligger oerhört mycket slit bakom ert utövande, men genom er kärlek till sporten – er passion – inspirerar ni både barn och vuxna.”

 

 

Årets peppare blev Gerestaskolan i Härnöshand. På plats i Globen för att ta emot priset var skolans rektorer Sara Marklund och Carina Söderlind Löfvander med idrottsläraren Mathias Åström.

 

Motiveringen löd:

"Genom en inkluderande hälsosatsning med rörelse och glädje som verktyg får alla barn en energigivande och stärkande start på skoldagen. Initiativet till pepp och morgonpuls på schemat togs av den engagerade personalen på skolan för att i likhet med fler goda skolexempel ge elever ökade möjligheter i sin skolgång samt ge tidiga förutsättningar till ett hälsosamt liv. För sitt aktiva ställningstagande för barns hälsa och för den inspiration andra ges tilldelas Gerestaskolan i Härnösand priset som Årets Peppare 2018."

 

Prinsparet på röda mattan! Sofia valde en rosa-volangklänning från ByMalina och hennes örhängen kommer från Caroline Svedbom.

 

Foto: kungahuset.se/ Jessica Gow/TT, svenskdam.se.

_________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 17 januari 2018 07:15

30-31 januari kommer prins William och hertiginnan Kate vara på besök i Stockholm för att bl.a stärka relationerna mellan länderna och göra uppdrag som båda parter har som hjärtefrågor. Det fullständiga schemat har inte publicerats ännu, endast utdrag men det som finns hittar du nedan.

   


Tisdagen 30 januari: 

Kungaparet välkomnar Hertigparet med en lunch på Stockholmsslott. 


Kronprinsessan Victoria och prins Daniel promenerar tillsammans med prins William och hertiginnan Kate till stortorget för att träffa allmänheten (exakt klockslag har inte meddelats ännu men det kommer ske under tidig eftermiddag.


Därefter är det dags för Kronprinsessparet och Hertigparet att besöka Nobelmuseet för att lära sig mer om historien bakom nobelpriset och pristagarna.


Dagen avslutas med en middag på brittiska residenset där Hertigparet, Kronprinsessparet och olika representanter från regering, riksdag, näringsliv och kultur kommer att närvara.

 

Onsdag 31 januari:

Dagen börjar med ett besök på Karolinska Institutet och Matteusskolan för William, Kate, Victoria och Daniel. Där kommer de få lära sig mer om att motverka psykisk ohälsa för barn och ungdomar. Psykisk ohälsa jobbar Kate, William och Harry mycket med i organisationen Heads Together. 


Sedan kommer de besöka NK, Nordiska Kompaniet för att se den interaktiva utställningen om brittisk design. Där kommer de också att få träffa olika brittiska design- och modeföretag som för det mesta är verksamma i Sverige. Syftet med det besöket är att få lära sig mer om hållbarhets frågor när det kommer till design och mode.


Därefter kommer Kronprinsessparet ta emot Hertigparet hemma på Haga slott.


Besöket avslutas med en mottagning på Fotografiska museet där inbjuda gäster från det svenska musik-, film-, tv-, konst- och sportvärlden.


Foto: hellomagazine.com, hant.se. 

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 16 januari 2018 07:15

I höst är det dags för prinsessan Estelle att börja skolan och det har varit ett stort hemlighetsmakeri om var vår framtida monark ska gå. Men nu kan svenskdam tidningen avslöja att Estelle ska börja på Djurgårdsskolan. Skolan har anor från slutet av 1800-talet och är en friskola sedan 1993.

  

 

Djurgårdsskolan är väldigt populär och det är hundratalselever som står i kö för att komma in. Från Haga slott till skolan tar det ungefär 20 minuter med bil, nära och bra!


Jag måste observera att det här inte några bekräftade uppgifter från hovet utan endast spekulationer.


Foto: sv.wikipedia.org, stoppapressarna.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 17-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Sara Friberg

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

  Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

_____________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Madeleine

  Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Charles Lidborn.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

Fullständigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: skärmdump från instagram.com/princess_madeleine_of_sweden.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se