kungahuset

Alla inlägg under september 2018

Av Lovisa - 22 september 2018 07:15

Den 19 september var prins Daniel i Umeå tillsammans med sitt Fellowship för att tillsammans med tre inspiratörer prata om entreprenörskap inför Umeå universitetsstuderande. Prinsen var där tillsammans med Gunilla von Platen, Jonas Nordlander och Saeid Esmailzadeh. De besökte även Young Startup Day i Väven.

   

Dagen inleddes med ett aula-samtal för Young Startup Day för UF-elever tillsammans inspiratörerna Gunilla von Platen (Xzakt Kundrealtion), Saeid Esmaeilzadeh (Serendipity Innovations) och Jonas Nordlander (Avito). Därefter var det dags för runda bordssamtal tillsammans med inspiratörerna och skoleleverna. 

Under eftermiddagen var det dags för ett ytterligare aula-samtal och rundabordssamtal med inspiratörerna.


Foto: kungahuset.se/ Johan Tegel/ Kungl. Hovstaterna.

____________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 21 september 2018 07:15

Den 13 september hade Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel möte tillsammans med Svenska institutet för att få en bättre uppfattning om vad som händer i världen inför kommande utlandsresor för kungafamiljen. Från Svenska institutet närvarade generaldirektör Annika Rembe, Anna Rudels, Emma Jansson och Henrik Selin.  

Kommande utlandsresor för Kungafamiljen.

  • Kronprinsessan åker till New York 20-24 september.
  • Drottning Silvia åker till den tyska staden Leipzig den 26-28 september.
  • Kungaparet och kronprinsessparet åker till Pau i Frankrike den 8 oktober.

Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv.
__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 20 september 2018 07:15

Som ni säkert vet är en av kronprinsessan Victoras hjärtefrågor hav, vatten och miljö. Därför närvarade hon vid Håll Sverige Rent-dagen i Kungsträdgården lördagen den 15 september. Att det blev just den 15 september är ingen slump eftersom det är World Cleanup Day där flera hundratusentals frivillga från olika länder samlas för att städa och plocka bort skräp från strändert ill städer.  

Kronprinsessan och Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz tittar på en uställning i Kungsträdgården.  

Kronprinsessan fick chans att träffa grundarna till Esferica som tillverkar solglasögon av återvunnen plast.


Mark Levengood var konferencier för Håll Sverige Rent-dagen och hälsade alla samlade välkomna. Därefter hade kronprinsessan Victoria äran att få inledningstala.

 

I dag är människor i hela Sverige ute och plockar skräp på olika ställen. Och runtom i världen är det flera miljoner som deltar i det som kallas World Cleanup Day. Fantastiskt bra!

Samtidigt vet vi ju att lösningen på problemet inte är att plocka skräp. Utan att sluta skräpa ner.

Sedan två och ett halvt år tillbaka har jag ett uppdrag från FN: att arbeta för våra 17 globala mål för hållbar utveckling. Det är ett uppdrag som jag är väldigt stolt över. Och jag har valt att fokusera särskilt på frågor som handlar om vatten och om livet i haven. Därför känns det extra viktigt vara här i dag.

Visste ni att hela 80 procent av allt skräp i havet kommer från land? Och det mesta av det skräpet – det är plast. Plast som inte försvinner. Utan som med tiden bryts ner i små, små delar. Och som skadar djur och natur.

Läs hela talet HÄR.


Därefter uppträdde Electric Banana Band med Bröderna Emil och Daniel Norber, Petter, Mariette och Miss Li.


Foto: kungahuset.se/Jonas Ekströmer/ TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte et samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Av Lovisa - 19 september 2018 07:15

I söndags var det återigen dags för årets upplaga av prins Daniel lopp och Pep-dagen i Hagaparken! Syftet med dagen är att så många barn som möjligt ska få prova så många sporter som möjligt och hitta rörelseglädje. Just hälsa och träning har blivit en av kronprinsessparets gemensamma hjärtefrågor. Därför väljer de att anordna dessa Pep-dagar och Pep-forum för att öpa medvetandet om att barn och ungdomar sitter ner alldeles för mycket.  

Prins Daniel skjuter igång prins Daniels lopp i Hagaparken. Ett lopp som även prinsessan Estelle sprang med hejarop från pappa, mamma och lillebror!    

 

Alla som var med i prins Daniels lopp fick en medalj som pris av prins Daniel!  


Prins Daniel provar bordtennis.


Under dagen fick barnen prova mini röris från Friskis&Svettis, träffa Bolibompa draken Muscia.ly stjärnorna Iza och Elle bjöd på lite dans!

  

Eftermiddagen avslutades med en vandring upp på Hagaberget för prins Daniel, tillsammans med En Frisk Generation och äventyraren Oskar Kihlborg och så klar några barn som varit med under Pep-dagen!


Foto: kungahuset.se, instagram.com/gen.pep,  instagram.com/aftonbladet/ Jonas Ekströmer / TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Av Lovisa - 18 september 2018 07:15

I torsdags utförde Kungen en väldigt fin och viktig gärning. Han träffade 7-årige Akram och hans familj på Kungliga slottet i Stockholm. Akram har leukemi och önskade via stiftelsen Min Stora Dag (som prinsessan Madeleine är beskyddare för) att få träffa Kungen.  

Kungen tillsammans med Akram, tvillingbrordern, mamma och pappa samt Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.


Under besöket på slottet fick familjen se en ceremoni med hästar, musikkårer och paraderande grenadjärer i och med att Kungen tidigare under förmiddagen tagit emot utländska ambassadörer. Sedan fick han och familjen träffa Kungen under ett privat möte i Lovisa Ulrikas matsal.  


Akram har under sina sjukhusvistelser berättat för sin familj och sina vänner om vad Kungen jobbar med och vad han gör på dagarna.

Akram hälsar på ceremonimästaren i Lovisa Ulrikas matsal. 


Foto: Kungahuset.se/ Raphael Stecksén.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 17 september 2018 07:15

I fredags var det dags för kungafamiljen att anordna Sverigemiddag på Stockholms slott för att uppmärksamma människor som gjort en viktig insats för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt. Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet var tillsammans på plats och hade bjudit in personer från Sveriges 21 län inom det svenska näringslivet, kulturlivet, utbildning idrott och föreningsliv.           

Kungafamiljen tog emot gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.

 


Sverigemiddagen anordnades första gången i samband med Kungens 40 år på tronen år 2013. Banketten ägde traditionsenligt rum i Vita Havet där man hade dekorerat med brännförgyllda kandilabrar.   

Blomsterarrangemanget bestod av begonia, silverek, blad av alunrot, krysantemum, nejlikor, nypon, tranbär och vippor som växer i Drottningholms parken.

 

Menyn för middagen var:

Förrätt: Rosastekt kalvfilé med gräslökscrème, friterad kapris, semitorkade tomater och jungfrusallad

Varmrätt: Smörbakad piggvar med stekta kantareller, rostad blomkål, champagnesås och potatispuré med svart hösttryffel.

Dessert: Chokladbrownie med blåbärsmousse, saltkola, blåbärsbavaroise och chokladsorbet.


Efter middagen var det dags för kaffe och avec i Bernadottegalleriet och därefter var denna gångs Sverigemiddag över.


Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv, kungahuset.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 16 september 2018 07:15

Den 12 september var det dags för kronprinsessans 14:e landskapsvandring som denna gång skulle äga rum i Uppland. Kronprinsessans vandring var hela 10 mil lång (om jag räknat rätt) och började vid Sågarbo herrgård därefter til Billhamn mot Billudden till Brämsands Havstad och vid Rullsands havsbad avslutades dagen. Vandringen höll till i norra Uppland mot östkusten.  

Dagen inleddes som sagt vid Sågarbo herrgård där Upplands landshövding Göran Enander. Paret som driver Sågarbo herrgård, Beate och Erik Tjernström berättade om sin verksamhet och vad de gör och vill göra för att locka fler till den uppländska naturen.

 

Kronprinsessan vid Sågarbo herrgård. 

Under vandringen från Sågarbo herrgård till Billhamn fick kronprinsessan prova på att köra slåtterbalk på Slåtterängen. Där pratade insatta personer från länsstyrelsen om hur viktigt det är att slå ängar med slåtterbalk för att växter ska kunna finnas kvar och må bra.  

Vid Billhamn fick kronprinsessan träffa personer som deltar i projektet "Folkhälsa i natur för alla" på ett trädäck som är anpassat för rullstolsbundna. "Folkhälsa i natur för alla (FINA)" jobbar för att få fram metoder som gör det enklare för människor med funktionsvariationer att komma ut i naturen. Projektet går lite hand i hand med kronprinsessparets arbete med sin stiftelse och Generation-Pep.  

När det var dags för lunch fick kronprinsessan Victoria träffa elever från årskurs 5 från Älvkarleby skolan. Därefter vandrade de från Billhamn längsmed Vattenstigen mot naturreservatet Billudens spets som är känt för att vara norra Europas största havtornssnår.  


Från Billskaten fortsatte kronprinsessan sin vandring till naturstugan i Rullsand, där hon fortsatte genom Brämsand där hon fick veta mer om kalkbarrskogen som finns där. Därefter gick hon mot Dalälvens mynning till Rullsands havsbad där hennes 14:e landskapsvandring avslutades!  


Se ett videoklipp från dagen HÄR.


Foto: kungahuset.se/Raphael Stecksén, kungahuset.se

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Av Lovisa - 15 september 2018 07:15

Idag är en stor dag för kungafamiljen på två olika sätt. Prins Daniel fyller 45 idag och Kungen firar 45 år på tronen. 45 år av lycka, sorg och utmaningar på helt skilda sätt. Denna dag är viktig att fira föra  att representera vår monarki både offentligt och privat. Det är en dag som representerar tradition och kärlek! Stort grattis på era bemärkelsedagar Kung Carl Gustaf och prins Daniel.

   

Foto: kungahuset.se/ Peter Knutson, kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 17-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Sara Friberg

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

  Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

_____________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Madeleine

  Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Charles Lidborn.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

Fullständigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: skärmdump från instagram.com/princess_madeleine_of_sweden.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se