kungahuset

Alla inlägg under oktober 2018

Av Lovisa - 7 oktober 2018 07:15

Under onsdagen delade prins Daniel ut Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare som han delade ut till Anna Smed Sörensen, docent i immunologi på Karoliska institutet. Priset delades ut under Hjärt-Lungsfondens seminarium EN dag för genombrott på Linköping konsert och kongress.  

Prins Daniel tillsammans med docent Anna Smed Sörensen och Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung. 


Prins Daniels dag i Linköping inleddes med att Carl Johan Österling som är professor vid Linköpings universitet berättade om SCAPIS, en forskningstudie där 30'000 personer i åldrarna 50-65 år deltagit. Läs mer om SCAPIS HÄR.


Motiveringen till att Anna Smed Sörensen tilldelades Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare var att hon forskat inom lungsjukdomen sarkoids. Med summan pengar hon fått har hon möjlighet att fortsätta sin forskning  så färre blir kroniskt sjuka i sarkoids.


 


Läs mer om Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare  HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Sara Danstål, kungahuset.se/ Ulrika Näsholm/ Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 6 oktober 2018 07:15

Den 3 oktober var det dags för kronprinsessan Victoria att vandra i prins Nicolas hertigdöme Ångermanland! Kronprinsessans dag i Ångermanland inleddes med att hon hälsades välkommen av Berit Högman, Ångermanlands landshövding vid Skuleskogs nationalpark där vandringen skulle äga rum.     

Även årskurs 5 eleverna från Dockstaskolan. De berättade för kronprinsessan om nationalparken om arvet från Höga Kusten bron som är ett viktigt landskapsmärke för Ångermanland.

Hela vandringen i naturreservatet är 10 km lång och de började vid Norrsvedjebodarna och Skrattabborrtjärn. Där möttes de av sångerskan Ulrika Bodén som kulade.Kulning används för att locka till sig boskap och försöka kommunicera med fäbodar i skogen. Ulrika Bodén berättade även om hur kulning fungerade för fäbodar förr i tiden eftersom det är ett ganska gammalt sätt att kommunicera.

 

Därefter var det dags att fortsätta vandringen mot Stampberget. På vägen dit fick kronprinsessan information om landhöjningen av Anna Carlemalm som är naturrumsföreståndare.

 

Från Stampberget vandrade de till Slåttedalsskrevan och vandrade vidare uppför Slåttdalsberget. På toppen av berget berättade världsarvssamordnaren Patrick Bylund om UNESCO.   

Kronprinsessans dag i Ångermanland avslutades vid Skuleskogens södra entré där hon tackade för dagen!

 

Se ett videoklipp från kronprinsessans dag i Ångermanland HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna, kungahuset.se/ Erik Mårtensson/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


ANNONS
Av Lovisa - 5 oktober 2018 07:15

Den 2 oktober var Kungen och kronprinsessan Victoria i Uppsala för att närvara vid kyrkomötetsöppnande i Uppsala domkyrka. Kyrkmötet inleddes med att Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift höll en gudstjänst  och därefter förklarade man kyrkmötets öppnande.

   

Kungen och kronprinsessan Victoria under kyrkomötets öppningsgudstjänst i Uppsala domkyrka.

 

På plats i Uppsala domkyrka var bland annat  ärkebiskopen Antjé Jackelén, landshövdning Göran Enander, kyrkomötets ordförande, överhovpredikanten och domprosten i Uppsala domkyrka. Ignatius Aphrem II, Syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud.     

Kronprinsessan var jättesnygg i en ljus syrenlila kappan från Fadi el Khory som hon bland annat använt under prins Gabriels Te Deum i början av september förra året och under arvstorhertig Guillame och arvstorehertiginnan Stepahnie av Luxemburgs bröllop 2012.


Drottning Silvia skulle egentligen närvara vid kyrkomötets öppnande men valde att resa till prinsessan Madeleine med familj i Miamia, Florida för att prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne var förskylda. 


Foto: kungahuset.se/ Magnus Aronson/Ikon, kungahuset.se/ Pelle T Nilsson, svenskdam.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 4 oktober 2018 07:15

Den 29 september var det dags att utse Årets Kock och självklart var prins Carl Philip på plats för att vara med i juryn. Och i slutet av dagen hade David Lundqvist utsetts till Årets Kock och Svensk mästare i professionell matlagning. Årets tävling höll till i Kungliga Tennishallen i Stockholm. 


Tävlingen inleddes egentligen under fredagen där de åtta deltagarna fick tävla i teori, råvarukänndedom, hantverkskunskap och flera matlagningsuppgifter, bl.a att göra en majonnäs. Från de åtta deltagarna som tävlade, gallrades det ner till fyra tävlande som fick fortsätta tävla under lördagen om titeln Årets Kock!


Under lördagen fick de fyra kockarna utmaningen att göra skapa en rätt med hummer tillsammans med majonnäsen de slog under fredagen, på endast 20 minuter. Därefter fick de uppdraget att göra en lammrätt och en rätt på pilgrimsmussla. 

  

Prins Carl Philip med Årets Kock David Lundqvist.

 

Under lördagen sa prins Carl Philip: ”Vilken fantastisk nivå det har varit! Det har varit väldigt svårt att sätta poängen och bedöma herrarna här - för det har varit väldigt hög

"Jättekul och hedrande och extremt inspirerande att få vara med och se, och även träffa alla kockarna. Ju mer man lär och ser, desto mer förstår man vilket fantastiskt hantverk det här är och vad duktiga de här kockarna är".

David Lundqvists vinnande rätt; 

Därefter delade prins Carl Philip ut Gastronomiska Akademins guld till David Lundqvist (kock på restaurang Grand hotel i Saltsjöbaden) som tog hem titel med en poängs marginal. Martin Moses (kock på restaurang SK Mat och Människor i Göteborg) kammade hem silvermedaljen och Ludwig Tjörnemö  (kock på restaurang Operakällaren i Stockholm) kom på tredje plats.   

 

Foto: kungahuset.se/ Gustaf Månsson, kungahuset.se/ Per Erik Berglund.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Av Lovisa - 3 oktober 2018 07:15

För 10:e året i rad är kronprinsessa Victoria beskyddare för Cancerfondens Rosa Bandet kampanj som kommer pågå under hela oktobermånad. Tisdagen den 11 september hade kronprinsessan Victoria möte med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Cancerfondens ordförande Klas Kärre på Kungliga slottet. De informerade kronprinsessan om årets Rosa Bandet kampanj och om immunterapi och nya behandlingsmetoder    

Kronprinsessan tillsammans med Cancer fondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och ordförande i Cancerfondens forksningsnämd Klas Kärre på Kungliga slottet.


Rosa Bandet kampanj kommer som sagt pågå under hela oktober månad för att få in pengar i kampen mot bröstcancer, främja cancerforskning och öka kunskapen om bröstcancer. Ungefär 80% överlever bröstcancer men viktiga 20% återstår. 


Årets designer av Rosa Bandet är Bea Szenfeld, modedesigner och konstnär.


Foto: kungahuset.se/ Ea Czyz/Cancerfonden.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 2 oktober 2018 07:15

Torsdagen, den 27 september var drottning Silvia i Leipzig i Tyskland för att inviga Tysklands första "barnahus". Barnahuset drivs av World Childhood Foundation och som bekant var det ju drottning Silvia som grundade World Childhood Foundation för snart 20 år sedan. 

 


Childhoods barnahus i Leipzig kommer fungera som en trygghet för barn och ungdomar som man misstänker blivit utsatta för våld och sexuella övergrepp. Miljön i barnahuset är adaptiv för barnens alla möten med psykologer, socialtjästen, åklagare, polisens utredare m.m För att barnen och ungdomarna ska känna trygghet och få känna sig hemma på barnahuset och inte behöva flytta hos flera familjer samarbetar World Chilrdhood Foundation barnahus med flera myndigheter i Leipzig.  

Drottning Silvia under invigningen.


Foto: kungahuset.se/ Michael Bader/Childhood.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 1 oktober 2018 07:15

Svenskdamtidning har nyligen delat med sig av prinsessan Madeleines familjeliv i Miami, Florida. Prinsessfamiljen flyttade dit under slutet av sommaren och de trivs med att kunna få leva ett helt privat liv på andra sidan Atlanten. Där är de som vilken annan familj som helst.               '


De fem första bilderna är tagna vid samma tillfälle. Där har prinsessan Madeleine, Chris, prinsessan Leonore och prins Nicolas cyklat till en lekplats i närheten när de bor för att Leonore och Nicolas skulle få lite egentid med mamma och pappa.


Foto: svenskdam.se / IBL.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 17-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Sara Friberg

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

  Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

_____________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Madeleine

  Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Charles Lidborn.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2018 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se