kungahuset

Alla inlägg under december 2018

Av Lovisa - 15 december 2018 07:15

I onsdags var prins Daniel på besök  Fisksätra sporthall i Nacka för att få träffa barn. ungdomar och föräldrar som alla deltog i En Frisk generation aktivitet. De prova friidtrottsövningar och de lekte en lek som heter "flaggan" som går ut på att man tävlar två lag mot varandra och ska försöka samla skatter. 

   

Prins Daniel leker "flaggan" tillsammans med barnen!

 

Stiftelsen En Frisk Generation jobbar med att få fler barn och ungdomar att få bra matvanor och röra på sig, helst 60 minuter om dagen. Läs mer om En Frisk Generation HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 14 december 2018 07:15

Den 11 december, alltså dagen efter Nobeldagen var det dags för Kungen att hålla i en middag på Kungliga slottet för Nobelpristagarna. Kvällen på Kungliga slottet inleddes med att Kungafamiljen gav en lite mindre mottagning för Nobelpristagarna i prins Bertils våning. Sedan tågade Kungafamiljen och Nobelpristagarna in i Festvåningen. 

           

Runt kl.20.oo serverades middagen i Karl XI:s galleri.

   

Kvällens meny bestod av: 

  • Pernodofftande hummersoppa med spröda grönsaker och dillolja.
  • Bakad rödig med rostade gulbetor, kräm på palsternacka och potatis samt en citronsmörsås.
  • Örtbakad rådjurssadel från den kungliga jakten med ragu på puyliner, jordärtskocka och viltsås med svarttryffel.
  • Glace au four med smak av vinter av vinteräpplen.

Till middagen användes bordssilvret som tillhör den Brasilianska servisen som tillverkades av guldsmedsfirman Odiot i Paris 1789-1830.

   


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, kungahuset.se/ Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna, svenskdam.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


ANNONS
Av Lovisa - 13 december 2018 07:15

Den 23 december fyller drottning Silvia 75 år och i samband med hennes födelsedag har hon gjort en intervju tillsammans med Elle Magazine. Intervjun gjordes av Susanne Ljung och de fantastiska bilderna är tagna av Camilla Åkrans. I intervjun berättar drottningen bland annat om sitt kläd- och modeintresse tillsammans med hållbarhet, Nobelklänningar och hennes 7 barnbarn.


Nedan kan du se bilder som fotograferades vid intervjutillfället.           

Drottning Silvia i sin fantastiska vit-randiga blåsa från modehuset Nina Ricci, designad av Gerard Pipart som hon bar under Noblefesten 1993.


Jag tror att den redan nu finns i butik men du kan köpa exet online HÄR.


Foto: elle.se/ Camilla Åkrans/LundLund.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 12 december 2018 07:15

Under fredagen närvarade och deltog Kungen i seminariet Skönhet och beständighet som handlade om träbygges utmaningar och möjligheter. På seminariet deltog många experter inom träbyggarbranschen och de diskuterade om hur det ser ut idag och vad man kan göra för att utveckla branschen.


Kungen inledningstalade och han sa bland annat: 


Under århundraden har vi byggt upp en värdefull kunskap om hur man bygger i trä. En kunskap som nu också efterfrågas internationellt. Allt fler vill bygga både hållfast och hållbart, i ett förnybart material som lagrar koldioxid under hela sin livslängd.

Och det görs ständigt nya landvinningar. Nu till våren, till exempel, bygger man den första prototypen på ett 30 meter högt vindkraftstorn i limträ vid Chalmers i Göteborg. År 2020 är tanken att ett 150 meter högt torn ska stå klart.

Över allt detta kan vi i Sverige vara stolta. Däremot ska vi nog vara försiktiga med att tro att vi är bäst.

Trä är ett levande material. På samma sätt förhåller det sig med kunskap. Den växer och utvecklas. Och det sker inte bara här i vårt land.

Läs hela talet HÄR.

Seminariet Skönhet och beständighet arrangerades tillsammans med Kungliga Akademien flr de fira konsterna,

Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson. __________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 11 december 2018 07:15

Igår var det ju äntligen dags för Kungen att dela ut Nobelprisen och för stora delar av kungafamiljen att närvara vid Nobelbanketten. Och de bjöd på en riktig stilshow! Firandet för kungafamiljen inleddes på Stockholms konserthus där Kungen skulle dela ut de eftertraktade Nobelprisen. Det var en högtidlig ceremoni där Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel satt på sen och prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Christina och maken Tord Magnuson satt längst fram i publikhavet. 

 

Nobelpriset i fysik tilldelades Arthur Ashkin från USA, Gérard Mourou från Frankrike och Donna Strickland från Kanda.

Nobelpriset i kemi tilldelades Frances H. Arnold från USA, Georg P. Smith från USA och Sir Gregory P. Winter från Storbritannien.

Nobelpriset i medicin tilldelades James P. Allison från USA och Tasuku Honjo från Japan.

Sveriges Riksbanks ekonomipris till minne av Alfred Nobel tilldelades William D. Nordhaus från USA och Paul M. Romer från USA.


Nedan ser du några bilder på vad kungligheterna bar under Nobelfesten!

     

Kronprinsessan Victoria återanvände drottning SIlvias Nobelblåsa från 1995!                          


Årets Nobelmeny var:

Förrätt: Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

Dryck: Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013

 

Varmrätt: Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

Dryck: Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013

 

Dessert: Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor

Dryck: Ruppertsberger Riesling Auslese 2014


Därefter serverades kaffe, te och avec som bestod av Grönstedts VO och Facile Punsch


Foto: kungahuset.se/ Alexander Mahmoud/Nobel Media, elle.se, expressen.se/ Pontus Lundahl/TT/ TT Nyhetsbyrå, hant.se, aftonbladet.se/ Fredrik Sandberg, aftonbladet.se/ Janeri Henriksson/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 10 december 2018 07:15

Idag är det äntligen dags för Nobelfesten! Ungefär 1300 gäster är inbjudna till banketten i Blå Hallen i Stockholm. Bland de som är inbjudna finns pristagarna, kungligheter, politiker, företagspersonligheter och universitetsstudenter. Eftersom att menyn för banketten avslöjas när den börjar kl.19.00 dock finns det annan rolig information som vi kan ta del av.

   

Kocken som driver restaurangen Lilla Ego i Stockholm, Tom Sjöstedt har fått det ärofyllda uppdraget för andra året i rad att skapa förätten och varmrätten till Nobelbanketten. Konditorn Daniel Roos har för femte året i rad fått skapa desserten till Nobelbanketten. Roos driver restaurnagen K-märkt och K-märkt Patisserie & Bageri.


Jag kommer uppdatera från Nobelfesten under dagen!


Foto: kungahuset.se/ Fredrik Sandberg/TT, kungahuset.se/ Jonathan Nackstrand/AFP.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 9 december 2018 07:15

I torsdags var prins Daniel i Gävle för att närvara vid Prins Daniels entrepenörsdag. Ungefär 40 entrepenörer från Gävleborgsregionen var inbjudna till att träffa prins Daniel och andra inspiratörer från Prins Daniels Fellowship för att diskutera och prata om entrepenörskap och företagande.  Prins Daniels entrepenörsdag arrangerades i samarbete med Länsstyrelsen i Gävleborgs län och landshövdingen Per Bill var värd för entrepenörsdagen.

 

Martin Lorentzon, Sara Wimmercranc, Ashkan Pouya, prins Daniel och Jessica Löfström tillsammans på Gävle slott!

 

Prins Daniels entrepenörsdag inleddes med prins Daniel och inspiratörerna Martin Lorentzon, Spotify, Sara Wimmercranz, Backing Minds, Ashkan Pouya, Serendipity och Jessica Löfström, ExpanderaMera. Sedan var det dags fär de populära rundabordssamtalen i mindre grupper där entrepnörerna från Gävleborg fick diskutera företagsutmaningar, erfarenheter och entrepenörskap tillsammans med prins Daniel och inspiratörerna.

 

 Prins Daniel tillsammans med entrepenörerna under rundabordssamtal.


Foto: Kungahuset.se/ Johan Tegel/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 8 december 2018 07:15

Under måndagen fick kronprinsessan Victoria en visning av konstnären Edvin Öhrströms konstverk. Öhrström var en svensk konstnär som skapade allt från skulpturer, glaskonstverk, grafik och teckningar. Det verk som de flest förknippar med Öhrström är glasobelisken som står på Sergels torg i Stockholm. 

 

Edvin Öhrström fick år 1950 ett uppdrag att formge och designa de nya mynten med kung Gustav VI Adolfs huvud i profil. I samband med det uppdraget gjorde Öhrström även ett porträtt av Gustav VI Afolf som tillverkades i flera olika verisioner. En verision står till exempel i plenisalen på Kungliga Akademien för de fria konsterna. En annan verision finns på landshövdingens residens på Örebro slott. 

 

När kronprinsessans besök avslutades fick hon en av skulpturerna av Gustav VI Adolf av Edvin Öhrströms barn Hann-Marie och Sten Öhrström. 


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 17-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Sara Friberg

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

  Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

_____________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Madeleine

  Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Charles Lidborn.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

Fullständigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: skärmdump från instagram.com/princess_madeleine_of_sweden.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2018 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se