kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - Lördag 24 nov 07:15

Under onsdagen var kronprinsessan Victoria på besök i Kungliga biblioteket i Stockholm. När kronprinsessan anlände till det Kungliga biblioteket av Gunilla Herdenberg som är  riksbibliotikare. 

 

Och under kronprinsessan besök fick hon lära sig mer om bibliotekets historia och hur de jobbar med de gamla arkiven och samlingarna som finns där. Erik Fichtelius som är nationell samordnare och gav kronprinsessan en presentation av ett pågående projekt från regeringen där syftet är att ta fram strategi för alla offentligt finansierade bibliotek i hela Sverige.

 

Kronprinsessan fick även se några olika utdrag från Kungliga bibliotekets samling, exempelvis Codex Gigas, Djävulsbibeln med anor från 1600-talet. Och även en gammal bild på prins Daniel!


Se ett klipp från kronprinsessans besök på Kungliga biblioteket nedan:


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - Fredag 23 nov 07:15

Idag är det precis en månad kvar tills drottning Silvia fyller 75 år och givetvis kommer denna bemärkelsedag att firas! Under den här veckan har hovet därför publicerat hur och när drottning Silvia kommer firas och även hur allmänhet har möjlighet att skicka en hälsning!

 

Tisdagen den 18 december kommer särskilt inbjudna gäster närvara vid ett seminarium på Oscarsteatern i Stockholm för att diskutera stöd, ledarskap, barnrättsfrågor, drogprevention och demensfrågor. Vilket alla är ämnen som drottning Silvia jobbar väldigt aktivt med.


Den 19 december kommer det äga rum en mottagning på Drottningholms slott där myndigheter, organisationer och liknande kommer ha möjlighet att gratulera drottningen. Anmälan till mottagningen görs HÄR och ska skickas in senast den 4 december.


För den som vill ge drottningen en gåva i födelsedagspresent ombeds man att skänka pengar till World Childhood Foundation, Mentor Foundation eller Silviahemmet. Den 19 december går det även att göra en skriftlig gratulation till drottning Silvia. I rikssalen på Kungliga slottet kommer det ligga gratulationslistor mellan kl. 12.00-15.00 där man kan skriva en gratulationshälsning! Det går även att gratulera drottningen via mejl, hmd.hovstat@royalcourt.se och via post, H.M Drottningen H.M Drottningens hovstat Kungl. Slottet 107 70 Stockholm.

 

Foto: kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström/ Kungl. Hovstaterna.

_________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

 

ANNONS
Av Lovisa - Torsdag 22 nov 07:15

Under måndagskvällen närvarade prinsessan Sofia vid Visa vägen-galan som ägde rum på Vasa teatern i Stockholm för att dela ut ett pris. Det var Samhall som hade arrangerat galan i syfte att uppmärksamma eldsjälar och arbetsgivare som ger personer med en funktionsnedsättning möjligheten att komma in på arbetsmarknaden.

 

Prinsesan Sofia tillsammans med Joanna Halvardsson som i år tilldelades priset Årets Eldsjäl och Bactiguards VD Christian Kinch.

 

Prinsessan Sofia delade ut priset "Årets eldsjäl" som i år gick till Joanna Halvardsson som inspirerat och utbildat företg för att få arbetsgivare att se den fulla potential som personer som med neuropsykiatriska sjukdomar och bipolär sjukdom besitter. Det har hon bland annt gjort genom sin blogg och flera föreläsningar. 

 

Själva galans pris, årets arbetsgivare gick i år till företaget Bactiguard som är ett svenskt medicinteknikföretag som ligger i Tullinge. Bactiguard jobbar med att utveckla kateterlösningar . Samhalls personal har genom åren blivit en väldigt viktig del av personalstyrkan där. Visa vägen-priset har delats ut sedan 2008 av Samhall.

 


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Onsdag 21 nov 07:15

Under fredags förmiddagen besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel Höganäs AB norr om Helsingborg. Men eftermiddagen spenderades dock i Ängelholm där kronprinsessan besökte Aktivitet förebygger, vilket är en föreningsverksamhet som är obligatorisk för alla elever i årskurs 4 och årskurs 6 i Ängelholms kommun som fungerar som en länk mellan skolan och hemma. Syftet med verksamheten är att de barn som kanske har det tufft kan finna trygghet i en sport eller aktivitet istället.


När kronprinsessn anlände till lokalen välkomnades hon av Maja Arvidsson och Albert Sundelius som är samordnare för Aktivitet förebygger. De visade henne även karatesalen där det snart var dags för karateträning. Träningen hölls av tränaren Krister Larsson.

 

Kronprinsessan gör en riktig karatespark!

 

Sedan var det dags för Kronprinsessan och en grupp barn att prova yoga som leddes av yogainstruktören Sofia Sunkvist. Eftermiddagen avslutades med att kronprinsessan fick veta mer om hur verksamheten uppkom och hur deras verksamhet fungerar. Aktivitet förebygger vill förebygga otrygghet bland barn och stötta barn på olika sätt inom föreningslivet.


Foto: kungahuset.se/Johan Nilsson/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Tisdag 20 nov 07:15

I fredags var kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Höganäs norr om Helsingborg  för att besöka Höganäs AB för att få reda på mer om deras arbete inom ståltillverkning som är mer hållbar. Dagen i Skåne inleddes med att kronprinsessan Victoria och prins Daniel hälsades välkomna av Fredrik Emilson som är Höganäs vd. Han berättade om företagets arbete och deras utveckling.

 

Sedan fick de träffa Magnus Petterson som jobbar hos Höganäs AB och Rolf Ljunggren som jobbar hos Courtus Energy. De berättade om en framställning som är tillverkad av grön energigas. Därefter fick kronprinsessan Victoria och prins Daniel se en utställning som visade när personalen hos Höganäs AB berättade om användningen av metallpulver som kan användas vid exempelvis tillverkning av bildelar och beläggning av ytor. 

Kronprinsessan i Probiståls kontrollrum.

 

Kronprinsessparet fick även information om projektet Probistål, som är världens största konstruktion  för förnyelsebar energigas och förnyelsebar koks inom stålindustrin. Kronprinsessan blev även 3D-skannad som sedan skrevs ut via en 3D-skrivare.

 


Besöket på Höganäs AB avslutades med att de fick se "Digital Metal", vilket är ett dotterbolag till Höganäs AB. 


 

Kronprinsessan får se hur det fungerar när man tillverkar en berlock i en 3D-skrivare.


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson, kungahuset.se/ Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Måndag 19 nov 07:15

Som en del av er säkert redan vet har ju furstinnan Charlene av Monaco (gift med Furst Albert) ett väldigt populärt instagramkonto där hon med jämna mellanrum lägger upp bilder på sig själv och tvillingarna Jacques och Gabriella, snart 4. De senaste bilderna, som hon i skrivande stund lagt upp är bilderna nedan som visar när hon och tvillingarna var i Paris för att träffa president Macrons fru Brigitte Macron i det franska presidentpalatset!           

Furstinnan publicerade de fina bilderna ovan med bildtexten: ”Våra tvillingars fösta resa till Paris och te med Madame Macron. Tack för er gästfrihet. Vi älskar Paris! ”

 

Foto: skärmdump från Instagram.com/hshprincesscharlene / Élyséepalatset fotograf.

____________________________________________________________________________________ 

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Söndag 18 nov 07:15

I onsdags var det dags för den sista dagen på det tre dagar långa statsbesöket från Italien, och dagen skulle spenderas i Skåne! Dagen för Kungaparet, president Mattarella och Laura Mattarella inleddes med ett besök på European Spallagion Source även kallat ESS i Lund. Läs mer om ESS på följande länk: https://europeanspallationsource.se/. Kungen och president Mattarella invigde en jonkälla som är den första stora driftsättningen av speciell maskinell utrustning.

Kungen och presidenten invigde en viktig och betydelsefull jonkällare.

 

Därefter var det dags för ett besök på Lunds universitet för att presidenten skulle hålla ett anförande inför Lunds universitets elever.

 


Efter besöket på Lunds universitet var det dags för en lunch där landshövdingen Anneli Hulthén var värd. Lunchen ägde rum på residensen vid Stortorget i Malmö. 

Kungaparet med president Sergio Mattarella med dotter Laura Mattarella och landshövdingen Anneli Hulthén utanför residenset i Malmö.

 

Dagens sista programpunkt var en avskedsceremoni på Sturup (Malmö Airport). Ceremonin inleddes med att Marinens musikkår spelade den svenska och den italienska nationalsången. Tillsist var det ju då dags att ta farväl.


Det har varit tre intensiva dagar för Kungparet vilket antagligen var anledningen till att de tog ledigt för resten av veckan, och det var de ju ändå värda!


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

____________________________________________________________________________________

Inläggeg är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Lördag 17 nov 07:15

Nu är det mindre än en månad kvar tills Nobelfesten och prinsessan Madeleine och Chris O'Neill kommer ju tyvärr inte att närvara eftersom att avståndet mellan Florida där de bor och Stockholm. Läs mer om det HÄR. Därför tänkte jag at vi skulle titta tillbaka på Nobelfester från tidigare år!

                   


Vi får se vad årets tema på nobelfesten blir och vad alla kungligheter kommer bära för klänningar och diadem!


Foto: stopppapressarna.se, femina.se, kungahuset.se/Fredrik Sandberg/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se