kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - Fredag 26 okt 07:15

I onsdags var det äntligen dags för årets Pep Forum som arrangerades för andra gången i rad! Pep Forum ägde rum i Aula Medica på Karolinska Institutet i Solna. Anledningen till att kronprinsessparets Generation Pep anordnar Pep Forum är att skapa debatt och få fler att engagera sig i barn och ungdomars hälsa, ett ämne som kronprinsessparet är väldigt engagerade i.fac


Ungefär 800 människor hade tagit sig till Aula Medica för att lyssna till professorer, ICA handlare och verksamhetschefer och kronprinsessparet. Carolina Klüft och David Helenius var moderatorer under forumet och inleddes genom att presentera forumets första talare, nämligen kronprinsessan Victoria!  

Kronprinsessan sade bland annat: För lite mer än två år sen, 2016, tog Prins Daniel och jag initiativ till Generation Pep. Vi ville stärka möjligheterna för alla barn och unga i Sverige att leva ett hälsosamt och aktivt liv. Och det ville vi göra genom att engagera människor från alla sektorer i samhället. Bland annat er som är här i dag.

 

Samma år som Generation Pep startade, 2016, fick jag ett erbjudande av FN:s dåvarande generalsekreterare, Ban Ki-moon: att verka som ambassadör för FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Det var hedrande att få frågan och det var självklart för mig att tacka ja.

Under forumet närvarade även Mai-Lis Helenius (professor och överläkare vid Karolinska), Göran Bergström (professor och överläkare vid Göteborgs universitet), Marie Löf (professor vid Karolian universitet, Maja Arvidsson & Albert Sundelius (samordnare vid Ängelholms kommun), Carl Prammelfors (ICA-handlare), Gerda Nilsson (Generation Pep.s verksamhetschef), Amanda Larsson & Carl-Gustaf Rosengren (grundade uf-företaget Färsking) och Jiloan Hamad (lagkapten i Hammarby IF fotboll).

                                                                   Årets Pep Forum avslutades med att prins Daniel höll ett anförande om vad som sagts under hela forumet och han tog fram hur viktigt det är att främja barn och ungdomars hälsa på flera olika sätt i samhället

Läs mer om Generation Pep:s arbete HÄR.

Foto: kungahuset.se/ Jonas Ekströmer/TT.                                                                                                                                            __________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - Torsdag 25 okt 07:15

Under lördagen var drottning Silvia i St:a Gertruds kyrka (Tyska kyrkan) i Stockholm för att närvara vid en ceremoni som arrangerades i samband med Internationell Martin Luther-stiftelsens konferens i vår svenska huvudstad.

 

Drottning Silvia vid en av kyrkbänkarna under ceremonin i St:a Gertruds kyrka.

 

 

På bilden gratulerar drottningen företagaren Kenneth Bengtsson som erhållit utmärkelsen Luther Rose för de modiga entreprenörskap han fört samt för sitt samhällsansvar.


Foto: Kungahuset.se/ Birgit Walsh.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - Onsdag 24 okt 07:15

Under måndagen genomförde kronprinsessan sin sextonde landskapsvandring! Denna gång var det dags för att besöka prinsessan Madeleines hertiginnedöme Hälsingland och vandringen genomfördes i Järvsö, Barbro "Lill-Babs" Svenssons hemstad!

 

När kronprinsessan anlände till Järvsö välkomnades hon av Per Bill, Järvsö landshövding på Järvsö tågstation. Därefter började vandringen som gick upp för Trappstigen till utsiktsplatsen Öjeberget.  

Kronprinsessan fick se en vacker vy av Järvsö vid Öjebergets topp!


Därifrån fortsatte kronprinsessan ner till kåtan Chinovas eftertanke och vidare nedför en Bergscykelbana i Badstjärn.  

Kronprinsessan vid bergcykelbanan i Järvsö.


Vid Badtjärn mötte kronprinsessan Victoria upp skolelever från årskurs 3 och 4 på Järvsö skola för att få höra vad de lärt sig om naturen då skolan samarbetat med Rovdjurscentret De 5 Stora samt vilka aktiviteter de utfört inom djurspårning. Sedan fortsatte vandringen till Järvzoo och Kramstatjärn.  

Vid Kramstjärn fick kronprinsessan hjälpta till att göra klart och sjäsätte en andflotte. Den andflotten har barn och ungdomar från ungdomssektion i Svensk Jägarförbundets krets tillverkat.


Därifrån fortsatte hon till Strandvallen där kronprinsessan fick prova på olika aktiviteter som lokala Järvsö föreningar anordnat. Kronprinsessan provade att springa stafett med Järvsös och Ljusdals idrottsföreningar.   


När kronprinsessan var vid Stenegården fick hon träffa verksamhetschefen som berättade om mathantverk och Hälsingehambon. Kronprinsessan blev underhållen med en uppvisning av spelmän och folkdanslaget som spelade folkmusik och hambo.

 

Kronprinsessans sextonde landskapsvandring avslutades med ett besök på världsarvsgården Kristofers i Stene. Per och Stephanie som är ägare till gården berättade om gårdens historia, skog och deras jordbruk.  

Kronprinsessan och Per vid Kristofersgården i Järvsö.


Därefter tog kronprinsessan tåget hem tillbaka till Stockholm!  


Foto: kungahuset.se/ Pontus Lundahl/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Tisdag 23 okt 07:15

I fredags var prins Carl Philip och prinsessan Sofia på besök i sitt hertigdöme Värmland. De närvarade bland annat vid Dysleximässan och ett jaktseminarium. Prinsparets besök i Karlstad inleddes i alla fall med ett besök på Dyslexinössan i Karlstad. Syftet med mässan är att visa de möjligheter för de personer som kämpar med läs-, skriv- och räknesvårigheter. De fick även närvara vid en förleäsning av Elisabeth Miske som är logoped   

Under mässan fick prinsen prova ett par kameraglasögon som läser upp tidningstexten för honom.


Därefter närvarade prins Carl Philip vid ett seminarium av Jägarförbundet som ägde rum på Dömle herrgård. Under seminariet diskuterades framtida viltförvaltningar.


Samtidigt som prins Carl Philip var på Dömle herrgård besökte prinsessan Sofia Karlstad dansförening för att träffa ungdomar med olika funktionsvariationer.  Prinsessan Sofia fick vara med på olika dansövningar och se en dansuppvisning av eleverna! Därefter åkte hon till Frödingeskolan för att träffa skolans elever och mellanstadieläraren Soran Afrasiabi som jobbar ned ett projekt med spontanidrott och rörelseglädje för barn och ungdomar!  

Prinsessan Sofia tillsammans med elever och danslärare på Karlstad dansförening.


Kvällen i Karlstad avslutades med en länsmiddag där temat var "Ack Värmland du sköna" där landshövdingeparet stod som värdar för prinsparet och flera andra inbjudna gäster.


Efter besöket publicerade prinsparet följande fyra bilder på deras instagram...

         

... där de skrev om dagen i Karlstad, samt tackade alla medverkande för dagen!


Foto: kungahuset.se/ Margareta Thorgren/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Måndag 22 okt 07:15

Den 19 oktober inleddes kronprinsessparets sista dag för statsbesöket i Beirut och Libanon. De började med att besöka organisationen KAFA, enough violence & exploitation som bland annat jobbar med jämställdhet, mot våld i hemmet mot kvinnor och barn, motverka exploatering och traddiking av kvinnor och prostitution.


Därefter besökte kronprinsessparet och statsrådet UNHCR, FN:s flyktingorgan. De fick en rundvisning på deras mottagning och träffa och prata med unga tjejer som varit en del av UNHCR:s ungdomsinitiativ för flyktingar.    


Kronprinsessparets statsbesök i Beirut avslutades med ett besök på Beiteddine Palace där kronprinsessan fick en guidad tur av palatset av generaldirektör Sarki Houry vid libanesiska kulturministeriet.


Foto: kungahuset.se/ UNHCR,  kungahuset.se/ Jonas Ekströmer / TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part. 

Av Lovisa - Söndag 21 okt 07:15

Den 17 oktober inledde kronprinsessan Victoria och prins Daniel sin första dag i Beirut i Libanon för statsbesöket där, tillsammans med statsrådet Lena Hallengren. När kronprinsessparet anlände till Beirut under eftermiddagen välkomnades dem av Libanons president Michel Aoun. Därefter var det dags för middag där premiärministern Saad Hariris stod som värd.

 

Kronprinsessan Victoria och presidenten Michel Aoun.


Kronprinsessparets andra dag i Beirut inleddes på Burj al Barajneh, ett palestinskt flyktingläger. En av svenskdam tidnings reportrar var på plats i Libanon under kronprinsessparets besök där och till dem sa kronprinsessan Victoria:


-Det är klart man har ju hört och man har läst mycket om sådana här flyktingläger, men det blir enormt påtagligt när man är här själv. Det är ju därför det här besöket är så viktigt, så man själv kan förstå.


-Man förstår ju de här människornas situation och deras känsla av hopplöshet, när de bor i generationer på sådana här sällen och inget annat vill än att ge sina barn en bättre framtid.


De besökte även flickskolan Yarmouk Elementary School for Girls som FN: hjälporganisation UNRWA driver och finansierar. De fick träffa skolelever från årskurs 1 och årskurs 6.    

Kronprinsessparet och statsrådet blev nog väldigt imponerade när några skolelever framförde den svenska nationalsången, helt felfritt på svenska!


Därefter var det dags för kronprinsessparet att närvara vid "Lebanon Multi-Stakeholder SDG Fourm" med temat FN:s globala mål och Agenda 2030, ett tema som kronprinsessan är väldigt engagerad i.  Kronprinsessan höll ett tal under konferensen.

  

Like many of you, I grew up by the sea. My sea is the Baltic – an inland sea about one seventh the size of the Mediterranean. Some of my fondest childhood memories are from there.

 

I remember how my father would take me fishing. We would sit there in our small boat, on the glittering sea, catching one fish after another.

Today, if I take my children fishing, I'm not sure we'll catch anything at all. Of the world's ten largest areas of dead seabed, seven are located in the Baltic Sea. My sea.

Läs hela kronprinsessan tal HÄR.

När det var dags för lunch besökte kronprinsessan, prins Daniel och statsrådet The International Rescue Committe (IRC) Livelihood Center. De jobbar med att skydda och ge fler libanesiska flyktingar möjligheten att försörja sig själva.   På IRC blev kronprinsessan bjuden på lokal Meze som restaurangstudenter tillagat!

Under eftermiddagen fick kronprinsessparet möta UNHCR, UNDP, Unicef och UNRWA i Libanon. De berättade om sina verksamheter och hur det gör för att på bästa sätt hjälpa syriska och palestinska flyktingar.

Kronprinsessparets andra kväll i Beirut och Libanon avslutades med en mottagning på svenska residenset i Beirut där ambassadör Jörgen Lindström var värd.   Kronprinsessparet fick se en fantastisk natt vy av Beirut under deras sista kväll för statsbesöket Libanon.

Foto: kungahuset.se/ Jonas Ekströmer/TT, kungahuset.se/ Pelle T Nilsson. __________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Lördag 20 okt 07:15

Den 17 oktober var det dags för kronprinsessparets sista dag i Amman och Jordanien. Dagen ineddes med att kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Al Hussein Society som grundades av prinsessan Majsa år 1971. Al Hussein Society jobbar med att integrera funktionsvariationer i Jordanien och få fler att lära sig om fysiska och neuropyskiska funktionsvariationer.  


Därefter besökte kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren Jordan River Foundation som är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för barns säkerhet, utveckling i samhället och kvinnligt entrepenörskap. Jordan River Foudation grundades av Drottning Rania av Jordanien år 1995.  


För att avsluta sitt besök i Jordanien besökte kronprinsessparet Kung Abdullah II och Rania av Jordanien för en audiens. Under audiensen deltog även statsrådet Lena Hallengren och kronprins Hussein bin Abdullah.  

Drottning Rania, kronprinsessan Victoria, kung Abdullah II och prins Daniel.

 

 

Därefter sa kronprinsessan Victoria och prins Daniel hejdå till Jordanien för den är gången för att åka vidare till Libanon för ett ytterligare tre dagar långt statsbesök.


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson, kungahuset.se/ Ulrika Näsholm/Kungl. Hovstaterna, kungahuset.se/ Petra News Agency.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Av Lovisa - Fredag 19 okt 07:15

Under kronprinsessparets andra dag i Jordanien vandrade de ungefär 5 kilometer på vandringsleden "Jordan trail". "Jordan trail" är över 65 mil lång och sträcker sig från Umm Qais till den syrisk-libanesiska gränsen vid Röda havet. Under vandringen fick kronprinsessparet information om olika organisationer arbete med att skydda miljön men samtidigt engagera och förbättra närliggande områden.  

Kronprinsessan och prins Daniel vandrade längs "Jordan trail".


Därefter åkte kronprinsessparet till Döda havet för att träffa EcoPeace Middle East. De berättade dom den rådande vattenbristen i Gaza. EcoPeace Middle East är innehåller flera organisationer från flera länder som arbetar för att få fram hållbara vatten- och energilösningar.


Sedan åkte de vidare till Jesu dopplats för att se den gamla doppoolen och Johannes döpares källa. De vandrade även på en vildmarksstig som ledde dem till den kyrkoruin där Jesus döptes. Därefter fick kronprinsessparet och statsrådet Lena Hallengren en tur av pilgirmscentret Bethany och en närliggande kyrka och prästgård.


Lunchen åt kronprinsessparet vid Skandinaviska skogen. En present som Kungen fick under sitt statsbesök i Jordanien, år 1989. Platsen är en trevlig plats och passa perfekt för familjära picknickar och skogspromenader. Vi Skandinaviska skogen träffade kronprinsessaparet prinsessan Majda som hälsade dem välkomna!


En av de kanske mest gripande besöken under dagen var på flyktiglägre Al Baq'a. Jordanien ligger i topp av de länder med högst flyktingantal/capita. På flyktinglägret fick kronprinsessparet och statsrådet träffa skolelever och samtala med flyktingbarn. Under besöket på skolan närvarade även Jordaniens utrikesminister som gav kronprinsessparet information om deras viktiga arbete kring flyktingsituationen.   

Kronprinsessparet och statsrådet besökte f

lyktinglägret Al Baq'a.


För att avsluta dagen i Jordaniens huvudstad besökte kronprinsessparet och statsrådet ambassadör Erik Ullenhags mottagning på svenska residenset. Under mottagningen närvarade flera svenska företag, unga etrepenörer och kvinnliga näringsidkare.


Foto: kungahuset.se/ Jonas Ekströmer/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se