kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - Onsdag 10 okt 07:15

Under torsdagen bjöd Kungen och kronprinsessparet in till diplomatmottagning på Kungliga slottet i Stockholm. Under . några få tillfällen under året bjuder Kungen in till mottagning för de nya diplomaterna. I år var det extra roligt att kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarade eftersom att det oftast bara ä Kungen.         


Under just den här mottagningen kom det diplomater från Thailand, Peru, Vitryssland och Chile.


Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - Tisdag 9 okt 07:15

Under onsdagen var drottning Silvia och prinsessan Madeleine i New York för att närvara vid högnivåmötet Out of the Shadows: Shining Light on Child Sexual Abuse and Exploitation som ägde rum i FN:S högkvarter. Under konferensen diskuterades indexet om barnexpolatering. Ett index som är framtaget av The Economist Intelligence Unit och finansierat av drottning Silvia och prinsessan Madeleines Childhood USA.

 

Under konferensen talade drottning Silvia: "Years ago, Mahatma Gandhi referenced the importance of protecting and investing in children for sustainable peace. The new global goals, adopted by all nations in 2015, provide a great framework for giving every child the chance of a happy and healthy childhood, the crucial foundation for a fulfilling life.

 

Almost 20 years ago, in 1999, I founded the World Childhood Foundation. I wanted to use my voice and position to raise awareness about the suffering of vulnerable children. In addition, I wanted to help prevent child abuse and provide support to children who experienced abuse and exploitation. And most of all I wanted to help abused children heal: to give them back their childhood."

Läs hela talet HÄR.

Amina Mohammed, FN:s generalsekreterare berättade om vikten av att indexet inte ska peka ut de skyldiga. I grund och botten handlar det om att all partnerskap ska hjälpas åt, så vi kan få ett avslut för det sexuella våldet mot barn.

Under kvällen var det dags för en välgörenhetsgala som arrangerades av drottning Silvia och prinsessan Madeleines World Childhood Foundation där både drottningen och prinsessan Madeleine deltog!

Under söndagen, alltså dagen efter konferensen och galan la prinsessan Madeleine upp ett jättefint collage från dagen på instagram!  

Läs mer om Childhoos viktiga arbete HÄR.

Foto: kungahuset.se/Lisa Laskaridis/Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna, skärmdump från intagram.com/princess_madeleine_of_sweden.

__________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - Måndag 8 okt 07:15Den 4 oktober var prinsessan Sofia på Karolinska universitetssjukhus i Solna för att närvara vid invigningen av Kognitiva mottagningen. När prinsessan Sofia anlände till Karolinska välkomnades hon av Anna Tibell, sjukhusdirektör, Irene Svenonius, finanslandstingsråd och Miia Kivipelti som är forskning-och utbildningschef inom åldrande på Karolinska. 

Sedan fick prinsessan Sofia korta presentationer och information om mottagningen. Därefter invigde Miia Kivipet mottagningen i sällskap av prinsessan. Innan besöket avslutades fick prinsessan Sofia en rundvandring i mottagningens lokaler.

Prinsessan får se utrustningen som finns på mottagningen.

 

Läs mer om Karolinskas kognitiva mottagning på följande länk: https://www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/tema-aldrande/den-aldrande-hjarnan/kognitiv-mottagning-solna/


Foto: kungahuset.se/ Pontus Lundahl/TT.

____________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Söndag 7 okt 07:15

Under onsdagen delade prins Daniel ut Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare som han delade ut till Anna Smed Sörensen, docent i immunologi på Karoliska institutet. Priset delades ut under Hjärt-Lungsfondens seminarium EN dag för genombrott på Linköping konsert och kongress.  

Prins Daniel tillsammans med docent Anna Smed Sörensen och Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung. 


Prins Daniels dag i Linköping inleddes med att Carl Johan Österling som är professor vid Linköpings universitet berättade om SCAPIS, en forskningstudie där 30'000 personer i åldrarna 50-65 år deltagit. Läs mer om SCAPIS HÄR.


Motiveringen till att Anna Smed Sörensen tilldelades Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare var att hon forskat inom lungsjukdomen sarkoids. Med summan pengar hon fått har hon möjlighet att fortsätta sin forskning  så färre blir kroniskt sjuka i sarkoids.


 


Läs mer om Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare  HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Sara Danstål, kungahuset.se/ Ulrika Näsholm/ Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Lördag 6 okt 07:15

Den 3 oktober var det dags för kronprinsessan Victoria att vandra i prins Nicolas hertigdöme Ångermanland! Kronprinsessans dag i Ångermanland inleddes med att hon hälsades välkommen av Berit Högman, Ångermanlands landshövding vid Skuleskogs nationalpark där vandringen skulle äga rum.     

Även årskurs 5 eleverna från Dockstaskolan. De berättade för kronprinsessan om nationalparken om arvet från Höga Kusten bron som är ett viktigt landskapsmärke för Ångermanland.

Hela vandringen i naturreservatet är 10 km lång och de började vid Norrsvedjebodarna och Skrattabborrtjärn. Där möttes de av sångerskan Ulrika Bodén som kulade.Kulning används för att locka till sig boskap och försöka kommunicera med fäbodar i skogen. Ulrika Bodén berättade även om hur kulning fungerade för fäbodar förr i tiden eftersom det är ett ganska gammalt sätt att kommunicera.

 

Därefter var det dags att fortsätta vandringen mot Stampberget. På vägen dit fick kronprinsessan information om landhöjningen av Anna Carlemalm som är naturrumsföreståndare.

 

Från Stampberget vandrade de till Slåttedalsskrevan och vandrade vidare uppför Slåttdalsberget. På toppen av berget berättade världsarvssamordnaren Patrick Bylund om UNESCO.   

Kronprinsessans dag i Ångermanland avslutades vid Skuleskogens södra entré där hon tackade för dagen!

 

Se ett videoklipp från kronprinsessans dag i Ångermanland HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna, kungahuset.se/ Erik Mårtensson/TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Av Lovisa - Fredag 5 okt 07:15

Den 2 oktober var Kungen och kronprinsessan Victoria i Uppsala för att närvara vid kyrkomötetsöppnande i Uppsala domkyrka. Kyrkmötet inleddes med att Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift höll en gudstjänst  och därefter förklarade man kyrkmötets öppnande.

   

Kungen och kronprinsessan Victoria under kyrkomötets öppningsgudstjänst i Uppsala domkyrka.

 

På plats i Uppsala domkyrka var bland annat  ärkebiskopen Antjé Jackelén, landshövdning Göran Enander, kyrkomötets ordförande, överhovpredikanten och domprosten i Uppsala domkyrka. Ignatius Aphrem II, Syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud.     

Kronprinsessan var jättesnygg i en ljus syrenlila kappan från Fadi el Khory som hon bland annat använt under prins Gabriels Te Deum i början av september förra året och under arvstorhertig Guillame och arvstorehertiginnan Stepahnie av Luxemburgs bröllop 2012.


Drottning Silvia skulle egentligen närvara vid kyrkomötets öppnande men valde att resa till prinsessan Madeleine med familj i Miamia, Florida för att prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne var förskylda. 


Foto: kungahuset.se/ Magnus Aronson/Ikon, kungahuset.se/ Pelle T Nilsson, svenskdam.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Torsdag 4 okt 07:15

Den 29 september var det dags att utse Årets Kock och självklart var prins Carl Philip på plats för att vara med i juryn. Och i slutet av dagen hade David Lundqvist utsetts till Årets Kock och Svensk mästare i professionell matlagning. Årets tävling höll till i Kungliga Tennishallen i Stockholm. 


Tävlingen inleddes egentligen under fredagen där de åtta deltagarna fick tävla i teori, råvarukänndedom, hantverkskunskap och flera matlagningsuppgifter, bl.a att göra en majonnäs. Från de åtta deltagarna som tävlade, gallrades det ner till fyra tävlande som fick fortsätta tävla under lördagen om titeln Årets Kock!


Under lördagen fick de fyra kockarna utmaningen att göra skapa en rätt med hummer tillsammans med majonnäsen de slog under fredagen, på endast 20 minuter. Därefter fick de uppdraget att göra en lammrätt och en rätt på pilgrimsmussla. 

  

Prins Carl Philip med Årets Kock David Lundqvist.

 

Under lördagen sa prins Carl Philip: ”Vilken fantastisk nivå det har varit! Det har varit väldigt svårt att sätta poängen och bedöma herrarna här - för det har varit väldigt hög

"Jättekul och hedrande och extremt inspirerande att få vara med och se, och även träffa alla kockarna. Ju mer man lär och ser, desto mer förstår man vilket fantastiskt hantverk det här är och vad duktiga de här kockarna är".

David Lundqvists vinnande rätt; 

Därefter delade prins Carl Philip ut Gastronomiska Akademins guld till David Lundqvist (kock på restaurang Grand hotel i Saltsjöbaden) som tog hem titel med en poängs marginal. Martin Moses (kock på restaurang SK Mat och Människor i Göteborg) kammade hem silvermedaljen och Ludwig Tjörnemö  (kock på restaurang Operakällaren i Stockholm) kom på tredje plats.   

 

Foto: kungahuset.se/ Gustaf Månsson, kungahuset.se/ Per Erik Berglund.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Av Lovisa - Onsdag 3 okt 07:15

För 10:e året i rad är kronprinsessa Victoria beskyddare för Cancerfondens Rosa Bandet kampanj som kommer pågå under hela oktobermånad. Tisdagen den 11 september hade kronprinsessan Victoria möte med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Cancerfondens ordförande Klas Kärre på Kungliga slottet. De informerade kronprinsessan om årets Rosa Bandet kampanj och om immunterapi och nya behandlingsmetoder    

Kronprinsessan tillsammans med Cancer fondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och ordförande i Cancerfondens forksningsnämd Klas Kärre på Kungliga slottet.


Rosa Bandet kampanj kommer som sagt pågå under hela oktober månad för att få in pengar i kampen mot bröstcancer, främja cancerforskning och öka kunskapen om bröstcancer. Ungefär 80% överlever bröstcancer men viktiga 20% återstår. 


Årets designer av Rosa Bandet är Bea Szenfeld, modedesigner och konstnär.


Foto: kungahuset.se/ Ea Czyz/Cancerfonden.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se