kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - 29 november 2018 07:15

Under måndagen var prins Daniel på konferensen Forum för välfärd med där fokuset låg på sjukvården. Forum för välfärd fungerar som en plattform som sammanlänkar sjukvård, näringsliv och myndigheter. Syftet till Forum för välfärd var att skapa samtal om "praktiska och genomförbara exempel inom svensk välfärd".

Prins Daniel under Forum för välfärd.


På konferensen närvarade representanter från sjukvården och de berättade om den rådande situationen inom sjukvården just nu, vad som kan förbättras och vad som redan är bra.  


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


ANNONS
Av Lovisa - 28 november 2018 07:15

Att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill inte kommer närvara under Nobelfesten och utdelningen av Nobelprisen. Att resterande medlemmar av kungafamiljen skulle närvara visste vi nästan redan men under förra veckan kom det upp på kungafamiljen kalender på kungahuset.se  att Kungem, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarar under nobelfesten och prisutdelningen!

 

Kungafamiljen under förra årets Nobelfest och Nobel prisutdelning.


Anledningen till att prinsessan Madeleine och Chris inte närvarar under festligheterna är för att avståndet mellan Miami, där de bor och Stockholm är för långt. Särskilt med tre barn i olika åldrar som ska tampas med jetlag och ett nytt byte av hem under en period.  Vi får hoppas att Madeleine och Chris kommer nästa år istället!

 

Foto: femina.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 27 november 2018 07:15

I onsdags var prins Daniel på Kärrtorpsgymnasiet och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm för att tillsammans med tre inspiratörer prata entrepenörskap.  Inspiratörerna under besöken på Kärrtorpsgymnasiet och KTH var Jacob de Geer, iZettle, Nami Zarringhalam, Truecaller och Susanne Najafi, Backing Minds. De berättade om egna upplevelser och erfarenheter när det kommer till att lyckas och ibland kanske misslyckas. 

 

Prins Daniel tillsammans med Jacob de Geer, Susanne Najafi och Nami Zarringham under en aulaföreläsning.

 

Efter aulaföreläsningar var det dags för de populära rundabordssamtalen där prinsen och inspiratörerna diskuterar entrepenörskap med några få elever. Under samtalen får eleverna verkligen tips och trix för hur de ska lyckas inom företagande.Dessa föreläsningar och rundabordssamtal arrangeras tillsammans med Prins Daniel Fellowship och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA och projektet har varit aktivt sedan starten i januari 2013.Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Av Lovisa - 26 november 2018 07:15

I torsdags var Kungen på plats i Kiruna för att inviga stadens nya stadshus Kristallen och Konstmuseet i Norr. Eftersom Kiruna har flyttat söderut har man därför uppfört ett nytt stadshus, som är ritat av Henning Larsen Architects som är ett danskt arkitektföretag. I stadshuset Kristallen ligger även museet Konstmuseet i Norr.


Kungen var där tillsammans med Alice Bah Kuhnke, kulturminister och de mottgos av Mattias Timander, kommunfullmäktiges ordförande och Kristina Zakrisson, kommunstyrelsens ordförande. 


Invigningsceremonin började med att de fick lyssna på när stadshusklockarna spelade. Högtidligt! Sedan spelades musik av kammarmusikensensemble Norbotten NEO. Kungen invigningstalade och under hans tal sade han:

 

I sju av klockorna är dikter ingjutna, skrivna av författaren Björn-Erik Höijer från Malmberget.

En av dem börjar såhär:”Lappland. Fjäll och myr. Här tillblev staden på gruvans skuldra. Långt i norr där hjortronblommen yr.” Det är en vacker beskrivning av Kiruna: staden på gruvans skuldra. Staden som nu blir till på nytt, med detta nya stadshus i en ny stadskärna. Drottningen och jag hade nöjet att besöka er redan i januari. Och det är fascinerande att se hur mycket som hänt här på bara tio månader.

  Invigningsceremonin avslutades med att musikgruppen Eldstad framdörde musik! Därefter fick Kungen en rundvandring av Kristallen och även se konstmuseet och deras invigningsutställning Transitions.

Foto: kungahuset.se/ Kenneth Paulsson/TT, kungahuset.se/ Johan Ylitalo. ____________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 25 november 2018 07:15

Torsdagen den 22 november var prins Carl Philip på Fotografiska i Stockholm för att närvar vid invigningen av fotoutställningen Smile - and the rest will follow.  Fotografen Jörgen Hildebrandt har följt organisationen OperationSmiles  arbetet i Ghana, Filippinerna och Mexiko under ett år och nu ställs hans bilder ut.

 

Fotograf Jörgen Hildebrandt berättar om sina bilder för prins Carl Philip under invigningen av utställningen.

 

Operation Smile är en organisation som erbjuder kostnadsfria operationer för människor som är födda med läpp-käk-gomspalt i främst låg- och medelinkomstländer. Operation Smile gör verkligen ett viktigt arbete för många människor runt om i världen.


Malou von Sivers intervjuade prins Carl Philip, fotografen Jörgen Hildebrandt och plastikkirurgen och volontären Malin Hakelius under fotoutsällningens invigning. Besöket på Fotografiska är extra speciellt för prinsen eftersom han sedan 2010 är beskyddare av Operation Smile Sverige.


Foto: kungahuset.se/ Jonas Ekström/TT.

Av Lovisa - 24 november 2018 07:15

Under onsdagen var kronprinsessan Victoria på besök i Kungliga biblioteket i Stockholm. När kronprinsessan anlände till det Kungliga biblioteket av Gunilla Herdenberg som är  riksbibliotikare. 

 

Och under kronprinsessan besök fick hon lära sig mer om bibliotekets historia och hur de jobbar med de gamla arkiven och samlingarna som finns där. Erik Fichtelius som är nationell samordnare och gav kronprinsessan en presentation av ett pågående projekt från regeringen där syftet är att ta fram strategi för alla offentligt finansierade bibliotek i hela Sverige.

 

Kronprinsessan fick även se några olika utdrag från Kungliga bibliotekets samling, exempelvis Codex Gigas, Djävulsbibeln med anor från 1600-talet. Och även en gammal bild på prins Daniel!


Se ett klipp från kronprinsessans besök på Kungliga biblioteket nedan:


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 23 november 2018 07:15

Idag är det precis en månad kvar tills drottning Silvia fyller 75 år och givetvis kommer denna bemärkelsedag att firas! Under den här veckan har hovet därför publicerat hur och när drottning Silvia kommer firas och även hur allmänhet har möjlighet att skicka en hälsning!

 

Tisdagen den 18 december kommer särskilt inbjudna gäster närvara vid ett seminarium på Oscarsteatern i Stockholm för att diskutera stöd, ledarskap, barnrättsfrågor, drogprevention och demensfrågor. Vilket alla är ämnen som drottning Silvia jobbar väldigt aktivt med.


Den 19 december kommer det äga rum en mottagning på Drottningholms slott där myndigheter, organisationer och liknande kommer ha möjlighet att gratulera drottningen. Anmälan till mottagningen görs HÄR och ska skickas in senast den 4 december.


För den som vill ge drottningen en gåva i födelsedagspresent ombeds man att skänka pengar till World Childhood Foundation, Mentor Foundation eller Silviahemmet. Den 19 december går det även att göra en skriftlig gratulation till drottning Silvia. I rikssalen på Kungliga slottet kommer det ligga gratulationslistor mellan kl. 12.00-15.00 där man kan skriva en gratulationshälsning! Det går även att gratulera drottningen via mejl, hmd.hovstat@royalcourt.se och via post, H.M Drottningen H.M Drottningens hovstat Kungl. Slottet 107 70 Stockholm.

 

Foto: kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström/ Kungl. Hovstaterna.

_________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

 

Av Lovisa - 22 november 2018 07:15

Under måndagskvällen närvarade prinsessan Sofia vid Visa vägen-galan som ägde rum på Vasa teatern i Stockholm för att dela ut ett pris. Det var Samhall som hade arrangerat galan i syfte att uppmärksamma eldsjälar och arbetsgivare som ger personer med en funktionsnedsättning möjligheten att komma in på arbetsmarknaden.

 

Prinsesan Sofia tillsammans med Joanna Halvardsson som i år tilldelades priset Årets Eldsjäl och Bactiguards VD Christian Kinch.

 

Prinsessan Sofia delade ut priset "Årets eldsjäl" som i år gick till Joanna Halvardsson som inspirerat och utbildat företg för att få arbetsgivare att se den fulla potential som personer som med neuropsykiatriska sjukdomar och bipolär sjukdom besitter. Det har hon bland annt gjort genom sin blogg och flera föreläsningar. 

 

Själva galans pris, årets arbetsgivare gick i år till företaget Bactiguard som är ett svenskt medicinteknikföretag som ligger i Tullinge. Bactiguard jobbar med att utveckla kateterlösningar . Samhalls personal har genom åren blivit en väldigt viktig del av personalstyrkan där. Visa vägen-priset har delats ut sedan 2008 av Samhall.

 


Foto: kungahuset.se/ Pelle T Nilsson.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se