kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - Måndag 24 sept 07:15

I torsdags var det dags för Kungen att fira Försvarshögskolans 200-års jubileum. Försvarshögskolan eller FHS är en svensk statlig högskola som utbildar inom nationell och internationell säkerhet. FHS finns i både Karlstad och Stockholm och har funnits i 200 år!  

Under jubileumsceremonin höll Kungen ett tal: 


Bland de viktigaste förändringarna i modern tid var kalla krigets slut. Det medförde att Försvarsmaktens uppgifter utökades till att även omfatta internationella insatser inom FN:s och EU:s ram. Och för de civila delarna av totalförsvaret breddades hotbilden till att omfatta civila kriser, både hemma och utomlands.

Dessa nya uppgifter har medfört allt högre krav på personal i ledande ställning. Både inom det civila försvaret och inom Försvarsmakten.

Ett nytt omvärldsläge kräver ny kompetens. Myndigheter och departement med krisansvar behöver medarbetare med kunskaper inom bland annat säkerhetspolitik, strategi, krishantering och internationell samverkan.

Den kunskapen finns här, på Försvarshögskolan.
Den erbjuds här, i form av utbildning.
Och den utvecklas här, genom forskning.   När Kungen anlände till Försvarshögskolan i Stockholm välkomnades han av högskolans rektor Romulo Enmark och Försvarshögskolan styrelseordförande Peter Egardt.  

Foto: kungahuset.se/ Anders G Warne. __________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

 

ANNONS
Av Lovisa - Söndag 23 sept 07:15

I torsdags inledde kronprinsessan sitt tre dagar långa besök i New York. Hon började dagen i New York med att besöka New York City Hall för att och borgmästarens kontor för att diskutera hållbarhetsfrågor tillsammans med den biträdande borgmästaren Alicia Glen och Mark Chambers om det arbete New York för med Smart Cities (läs mer HÄR) och FN:s hållbarhetsmål. 

 

Kronprinsessan med Mark Chambers, biträdande borgmästare Alicia Glen och Penny Abeywardena, ansvarig för internationella relationer. 


Därefter var det dags för ett besök på restaurangen Aska i Brooklyn som drivs av Fredrik Berselius. Restaurangen är väldigt speciell för att den jobbar mycket med hållbarhet och odlar exempelvis egna grönsaker.    

Kronprinsessan med Fredrik Berselius i Brooklyn, New York.


Under eftermiddagen var det dags för ett besök på Gateway och SACCNY (Svensk-amerikanska handelskammaren i New York) som ger möjlighet för svenska företag att etablera sig på den amerikanska arbetsmarknaden.  

Kronprinsessan Victoria fick en rundvandring av Anna Throne-Holst i SACCNY-lokalerna.  

Torsdagen avslutades med en mottagning på svenska residenset där generalkonsul Leif Pagrotsky stod som värd.


Foto: kungahuset.se/ NYC Mayor's Office for International Affairs, kungahuset.se/ Pontus Höök/TT, kungahuset.se/ Yasmina Backström/SACCNY.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


ANNONS
Av Lovisa - Lördag 22 sept 07:15

Den 19 september var prins Daniel i Umeå tillsammans med sitt Fellowship för att tillsammans med tre inspiratörer prata om entreprenörskap inför Umeå universitetsstuderande. Prinsen var där tillsammans med Gunilla von Platen, Jonas Nordlander och Saeid Esmailzadeh. De besökte även Young Startup Day i Väven.

   

Dagen inleddes med ett aula-samtal för Young Startup Day för UF-elever tillsammans inspiratörerna Gunilla von Platen (Xzakt Kundrealtion), Saeid Esmaeilzadeh (Serendipity Innovations) och Jonas Nordlander (Avito). Därefter var det dags för runda bordssamtal tillsammans med inspiratörerna och skoleleverna. 

Under eftermiddagen var det dags för ett ytterligare aula-samtal och rundabordssamtal med inspiratörerna.


Foto: kungahuset.se/ Johan Tegel/ Kungl. Hovstaterna.

____________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Fredag 21 sept 07:15

Den 13 september hade Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel möte tillsammans med Svenska institutet för att få en bättre uppfattning om vad som händer i världen inför kommande utlandsresor för kungafamiljen. Från Svenska institutet närvarade generaldirektör Annika Rembe, Anna Rudels, Emma Jansson och Henrik Selin.  

Kommande utlandsresor för Kungafamiljen.

  • Kronprinsessan åker till New York 20-24 september.
  • Drottning Silvia åker till den tyska staden Leipzig den 26-28 september.
  • Kungaparet och kronprinsessparet åker till Pau i Frankrike den 8 oktober.

Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv.
__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Torsdag 20 sept 07:15

Som ni säkert vet är en av kronprinsessan Victoras hjärtefrågor hav, vatten och miljö. Därför närvarade hon vid Håll Sverige Rent-dagen i Kungsträdgården lördagen den 15 september. Att det blev just den 15 september är ingen slump eftersom det är World Cleanup Day där flera hundratusentals frivillga från olika länder samlas för att städa och plocka bort skräp från strändert ill städer.  

Kronprinsessan och Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz tittar på en uställning i Kungsträdgården.  

Kronprinsessan fick chans att träffa grundarna till Esferica som tillverkar solglasögon av återvunnen plast.


Mark Levengood var konferencier för Håll Sverige Rent-dagen och hälsade alla samlade välkomna. Därefter hade kronprinsessan Victoria äran att få inledningstala.

 

I dag är människor i hela Sverige ute och plockar skräp på olika ställen. Och runtom i världen är det flera miljoner som deltar i det som kallas World Cleanup Day. Fantastiskt bra!

Samtidigt vet vi ju att lösningen på problemet inte är att plocka skräp. Utan att sluta skräpa ner.

Sedan två och ett halvt år tillbaka har jag ett uppdrag från FN: att arbeta för våra 17 globala mål för hållbar utveckling. Det är ett uppdrag som jag är väldigt stolt över. Och jag har valt att fokusera särskilt på frågor som handlar om vatten och om livet i haven. Därför känns det extra viktigt vara här i dag.

Visste ni att hela 80 procent av allt skräp i havet kommer från land? Och det mesta av det skräpet – det är plast. Plast som inte försvinner. Utan som med tiden bryts ner i små, små delar. Och som skadar djur och natur.

Läs hela talet HÄR.


Därefter uppträdde Electric Banana Band med Bröderna Emil och Daniel Norber, Petter, Mariette och Miss Li.


Foto: kungahuset.se/Jonas Ekströmer/ TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte et samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.Av Lovisa - Onsdag 19 sept 07:15

I söndags var det återigen dags för årets upplaga av prins Daniel lopp och Pep-dagen i Hagaparken! Syftet med dagen är att så många barn som möjligt ska få prova så många sporter som möjligt och hitta rörelseglädje. Just hälsa och träning har blivit en av kronprinsessparets gemensamma hjärtefrågor. Därför väljer de att anordna dessa Pep-dagar och Pep-forum för att öpa medvetandet om att barn och ungdomar sitter ner alldeles för mycket.  

Prins Daniel skjuter igång prins Daniels lopp i Hagaparken. Ett lopp som även prinsessan Estelle sprang med hejarop från pappa, mamma och lillebror!    

 

Alla som var med i prins Daniels lopp fick en medalj som pris av prins Daniel!  


Prins Daniel provar bordtennis.


Under dagen fick barnen prova mini röris från Friskis&Svettis, träffa Bolibompa draken Muscia.ly stjärnorna Iza och Elle bjöd på lite dans!

  

Eftermiddagen avslutades med en vandring upp på Hagaberget för prins Daniel, tillsammans med En Frisk Generation och äventyraren Oskar Kihlborg och så klar några barn som varit med under Pep-dagen!


Foto: kungahuset.se, instagram.com/gen.pep,  instagram.com/aftonbladet/ Jonas Ekströmer / TT.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.


Av Lovisa - Tisdag 18 sept 07:15

I torsdags utförde Kungen en väldigt fin och viktig gärning. Han träffade 7-årige Akram och hans familj på Kungliga slottet i Stockholm. Akram har leukemi och önskade via stiftelsen Min Stora Dag (som prinsessan Madeleine är beskyddare för) att få träffa Kungen.  

Kungen tillsammans med Akram, tvillingbrordern, mamma och pappa samt Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.


Under besöket på slottet fick familjen se en ceremoni med hästar, musikkårer och paraderande grenadjärer i och med att Kungen tidigare under förmiddagen tagit emot utländska ambassadörer. Sedan fick han och familjen träffa Kungen under ett privat möte i Lovisa Ulrikas matsal.  


Akram har under sina sjukhusvistelser berättat för sin familj och sina vänner om vad Kungen jobbar med och vad han gör på dagarna.

Akram hälsar på ceremonimästaren i Lovisa Ulrikas matsal. 


Foto: Kungahuset.se/ Raphael Stecksén.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - Måndag 17 sept 07:15

I fredags var det dags för kungafamiljen att anordna Sverigemiddag på Stockholms slott för att uppmärksamma människor som gjort en viktig insats för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt. Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet var tillsammans på plats och hade bjudit in personer från Sveriges 21 län inom det svenska näringslivet, kulturlivet, utbildning idrott och föreningsliv.           

Kungafamiljen tog emot gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.

 


Sverigemiddagen anordnades första gången i samband med Kungens 40 år på tronen år 2013. Banketten ägde traditionsenligt rum i Vita Havet där man hade dekorerat med brännförgyllda kandilabrar.   

Blomsterarrangemanget bestod av begonia, silverek, blad av alunrot, krysantemum, nejlikor, nypon, tranbär och vippor som växer i Drottningholms parken.

 

Menyn för middagen var:

Förrätt: Rosastekt kalvfilé med gräslökscrème, friterad kapris, semitorkade tomater och jungfrusallad

Varmrätt: Smörbakad piggvar med stekta kantareller, rostad blomkål, champagnesås och potatispuré med svart hösttryffel.

Dessert: Chokladbrownie med blåbärsmousse, saltkola, blåbärsbavaroise och chokladsorbet.


Efter middagen var det dags för kaffe och avec i Bernadottegalleriet och därefter var denna gångs Sverigemiddag över.


Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv, kungahuset.se.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se