kungahuset

Senaste inläggen

Av Lovisa - 13 november 2018 07:15

Efter att kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fritidsbanken i Upplands Väsby (läs med om det besöket HÄR) åkte de till riksorganisationen GAPF för att närvara i ett möte som berör en av deras hjärtfrågor. GAPF jobbar mot hedersrelaterat våld och är en organisation som kronprinsessparets stiftelse stödjer. Stiftelsen startades i samband med kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop den 19 juni 2010!

 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samtal med Sara Mohammed som grundade organisationen GAPF 2001.


GAPF står för "Glöm Aldrig Pela och Fadime". Pela Atroshi och Fadime Sahindal utsattes för hedersvåld  från sina familjer för att de inte ville bli bortgifta, de kämpade för kvinnans rättigheter i sina hemländer Turkiet och Irak och mycket annat. Pela Atroshi mördades 1999 bara 19 år gammal i Irak och Fadime Sahindal mördades 2002 bara 26 år gammal i Uppsala.

 

Starka möten när kronprinsessparet fick träffa flickor som levt och lever under hedersförtryck.

 

Under mötet fick kronprinsessparet träffa GAPF:s grundare Sara Mohammad som berättade om deras organisation. Sara Mohammad har själv upplevt hedersvåld då hon bara 17 år gammal blev misshandlad och dödshotad av sin bror för att hon inte ville bli bortgift. Mohammad flydde från sin familj och släkt och kom till Sverige 1993 och än idag lever Saras med en skyddad identitet. Därefter fick kronprinsessparet träffa flickor som lever under hedersfötryck och som varit utsatta för det. 


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 12 november 2018 07:15

Igår var det ju farsdag och en del firar sina pappor, morfädrar och farfädrar och andra inte. Prinsessan Sofia valde i alla fall att lägga upp en bild på prinsparets instagram för att hylla sin man som är pappa till hennes två söner prins Alexander, 2 år och prins Gabriel, 1!  

Prinsparet la ut bilden ovan med texten: "Grattis på Farsdag   ".


Jag önskar även Kungen, prins Daniel och Chris O'Neill grattis i efterskott på farsdag och alla andra papport och fadersfigurer!


Foto: skärmdump från instagram.com/prinsparet.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

ANNONS
Av Lovisa - 11 november 2018 07:15

Den 6 november var prins Carl Philip på Quality Hotel Globe i Stockholm för att närvara vid Arbetsförmedlingens seminarium Gör plats! Syftet med hela seminariet var att prata om hur man ska få fler personer med en funktionsvariation att komma ut på arbetsmarknaden och få ett jobb.  Eftersom arbetslösheten är hög för den gruppen av människor. Gör plats! projektet startades av Arbetsförmedlingen som jobbar med olika företag för att de ska anställa fler personer med en funktionsvariation.

 Prins Carl Philip tillsammans med arrangörerna från arbetsförmedlingen samt talare under seminariet.

 

Under seminariet berättade personer från Arbetsförmedlingen om deras arbete. Prins Carl Philip höll även ett tal under seminariet när han sade:

I april 2017 deltog jag vid seminariet "Se Kraften", som Arbetsförmedlingen arrangerade. Det är bara ett och ett halvt år sedan, men jag märker att det redan har skett en förändring i hur företag ser att olikheter faktiskt är tillgångar.

 

Prins Carl Philip höll ett fint och viktigt tal under seminariet som du kan läsa nedan.

 

Jag fick nyligen höra att ett stort internationellt företag har rekryteringsmanualer som går på djupet och tar hänsyn till vad du är bäst lämpad att arbeta med - oavsett om du har en funktionsvariation eller inte.

Läs hela talet HÄR.

Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna. __________________________________________________________________________________ Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 10 november 2018 07:15

I torsdags var kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Upplands Väsby för att besöka Fritidsbanken. Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek där det finns sport- och fritidsprylar som vem som helst kan låna helt gratis! Fritidsbankens koncept går hand-i-hand med kronprinsessparets Generation-Pep och att de vill sprida rörelseglädje bland barn och ungdomar. Den första fritidsbanken öppnades i Värmland år 2013 och finns numera på flera håll och kanter i Sverige!

 

Kronprinsessparet fick en rundvandring i Fritidbankens lokaler. I Fritidsbanken finns bland annat skridskor, fotbollsskor, fotbollar m.m  

Prins Daniel fick även prova på att slippa ett par skridskor. Prinsen har ju spelat väldigt mycket ishockey som ung så just att det finns möjlighet för barnen att spela ishockey är ju lite extra speciellt!  

På Fritidsbanken fick kronprinsessan Victoria och prins Daniel träffa Henrik Byström som är kommunikationsansvarig på Fritidsbanken. Han berättade om deras verksamhet.

 

På Fritidsbanken fick kronprinsessparet  träffa skolelever från Engelska skolan i Upplands Väsby och prova att åka kick-bike! Kronprinsessparets stiftelse som de startade i samband med deras bröllop 2010 stödjer och bidrar med pengar till Fritidsbankens viktiga arbete!

 

Kronprinsessan och prins Daniel provar att åka kick-bike!


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 9 november 2018 07:15

Under onsdags förmiddagen närvarade prinsessan Sofia vid ett frukostmöte för att diskutera jämställdhet, kvinnlig entrepenörskap, ny ainnovationer och framtidens unga ledare. Frukostmötet arrangerades av Global utmaning som bjudit in många framgångsrika kvinnor, exempelvis Melinda Gates och Alice Bah Kuhnke.

 

På prinsparets instagram skrev prinsessan Sofia följande om dagen: "Idag deltog jag på tankesmedjan "Global utmaning" rundabordssamtal om jämlikhet, kvinnligt ledarskap och nya innovationer tillsammans med bland annat Melinda Gates från Bill & Melinda Gates foundation och statsrådet Alice Bah Kunkhe.

Riktigt bra diskussioner!"

 


Foto: kungahuset.se/ Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 8 november 2018 07:15

I tisdags var prins Daniel i Linköpng tillsammans med sitt Fellowship för att samtala med studenter på Berzeliusskolan och Linköpings universitet om en av hans hjärtefrågor, entrepenörskap! Prins Daniel var där tillsammans med inspiratörerna Jessica Schultz, Erik Fjellborg och Jessica Löfström och alla är väldigt framgångsrika entrepenörer så var alltså en professionellt gäng som studenterna fick träffa!

 

Leo Razzak var moderator under föreläsningen. Han var även moderator tillsammans med Karolina Klüft under Pep Forum förra året.

 

Studenterna fick närvara vid två aulaföreläsningar och därefter var det dags för de populära rundaborssamtalen tillsammans med prinsen och inspiratörerna om studenternas egna idéer och mål.  

Prins Daniel och inspiratörerna uner rundaborssamtal. Där fick studenterna tips och råd från riktiga topp-entrepenörer!


Prins Daniels Fellowship lanserade i början av 2013 i syfte att inspirera unga och talangfulla ungdomar till att våga bli entrepenörer och satsa på sin idé. Läs mer om Prins Daniels Fellowship HÄR.


Foto: kungahuset.se/ Linköpings universitet, kungahuset.se/ Johan Tegel/Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 7 november 2018 07:15

Måndagen den 5 november var det dags för Kungen att ännu en gång dela ut Prins Eugen-medaljen som instiftades av Gustaf V i samband med konstnärsprinsens 80-års dag år 1945. Medaljen delas ut till de som haft en betydande roll inom konst. Prins Eugens konsnärsverk och hem kan du se på Waldemarsudde i Stockholm.

 


I år delade Kungen ut prins Eugen-medaljer till textilkonstnären Margareta Hallek, konstnären Jarl Ingvarsson, konstnären Mats Theselius, arkitekten Margret Harðardóttir från Island och konstnären Tal R från Danmark som inte hade möjlighet att närvara under medaljutdelningen.

 

Foto: kungahuset.se/ Henrik Garlöv/ Kungl. Hovstaterna.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Av Lovisa - 6 november 2018 07:15

Här kommer 8 fakta om Drottning Elizabeth och prins Philip som du kanske inte visste!

 

  1. När prins Charles är ute på längre statsbesök utomlands tar han alltid med sig sina privata toalettsitsar som är tilverkade i vitt läder.
  2. Prins William och prins Harry är båda 188cm långa. Prins Charles är 8cm kortare, alltså 180cm lång och Drottning Elizabeth, ja hon är 162 cm lång.
  3. Det är ju ganska vanligt att man tar körkort och kör upp eftera sin 18-års dag men det är något som Drottning Elizabeth gjort. Ändå kör hon bil väldigt bra men hon sätter sällan på sig sitt säkerhetsbälte.
  4. Varje morgon blir Drottningen serverat ett speciellt te från Twinings klockan halv sju. Prins Philip föredrar dock ett speciellt kaffe från Savoy Hotel Coffee Department varje morgon. Mjölken till de varma dryckerna kommer alltid från de kungliga kossorna!
  5. Om du någon gång vill skicka en fin present till den brittiska kungafamiljen ska du inte skicka en chokladask eller godis för att sådana saker slängs genast bort i och med att det finns en riks med förgiftning osv.
  6. Hela världens medier och människor kommer ju skakas när Drottning Elizabeth går bort, det är ju en historisk världshändelse. Därför är det extremt viktigt att begravningen planeras maximalt och att allt är förberett. Begravningen började planeras redan under 1950-talet.
  7. Därför reser alla anställda inom hovet och alla kungliga familjemedlemmar alltid med en sorgedräkt när de är på statsbesök för att kunna visa sin sorg.
  8. Prins Philips favorit öl är Double Diamond.

Foto: royal.uk

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 16-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

 

Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ prins Carl Philip.

Prinsessan Madeleine

   

Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Anna-Lena Ahlström.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

 

Fullatändigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

________________________

Foto: kungahuset.se/ Herr Christopher O’Neill.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se