kungahuset

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2017

Kronprinsessparet på Pep Forum.

Av Lovisa - 21 oktober 2017 07:15

Igår var kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats på Karolinska Institutet och Aula Medica för att delta i Pep Forum vilket var ett seminarium tillsammans många kunniga personer inom barn- och ungdomshälsa. Jag var också på plats för att rapportera och vilken stämning det var! Moderater var Leo Razzak och Carolina Kluft som en vecka tidigare hade fått en liten dotter.


Kronprinsessan Victoria började med att säga vilken kämpe hon är och tackade henne för att hon var på plats! Sedaninledde själva talet och då sa hon något väldigt smart! Du kan läsa hela talet nedan:


 

"Jag skulle vilja be er om en sak. Tänk er ett barn som går mot en fara, vad gör ni? Struntar ni i det eftersom att det inte är ert barn? Tänker ni att det behöver ju faktiskt inte hända något eller försöker ni stoppa barnet för att sätta det i säkerhet? Jag tror vi alla faktiskt vet svaret på den frågan. Det är bara det att det barnet är alla barn och ungdomar i vårt land. Vi delas hälsa som just nu utsätts för stor risk och det är upp till oss att göra någonting åt det."


"Sverige är ett väldigt välmående land och det har vi all anledning att både uppskatta och vara stolta över. Men att Sverige är ett välmående betyder inte att alla i vårt land mår bra. Tvärtom så vet vi idag att alldeles för många av oss, både barn och vuxna, lever på ett sätt som riskerar att göra oss sjuka. De får för mycket av det vi mår dåligt av och för lite av det som våra kroppar behöver

, rörelse och bra kost. Resultatet är tydligt, vi ser en global ökning av livsstilsrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 eller psykisk ohälsa. Det är sjukdomarna som är faran och det är våra barn och unga som kommer ta smällen."


"För ett par veckor sedan så var jag i Nordsjö i Västerbotten. Där besökte jag bl.a en helt ny arena för spontanidrott och det var så extremt härligt att se den här energin och den totala rörelseglädje mellan alla barn som var där. Och jag önskar bara att fler barn skulle kunna få känna på just det."


"Alla barn har ju samma rätt till ett aktivt och hälsosamt liv men av olika skäl så är det inte alla som får dom möjligheterna. Kanske så saknar man kunskap eller motivation. Kanske har man inte dom fysiska eller dom ekonomiska förutsättningarna eller så saknar man stöd hemifrån. Men oavsett skälen så kvarstår faktum, alldeles för många barn och unga i Sverige lever på ett sätt som är direkt farligt för deras framtida hälsa. Och dom som senare i livet i störst utsträckning drabbas av ohälsa så är det dom s0om redan har det svårt ekonomiskt och socialt. Det är oroande och djupt orättvist och det är ohållbart. "


"Sedan snart två år tillbaka så har jag ett uppdrag för FN:s globala mål. Ett av målen, nummer tre, handlar om hälsa och välbefinnande. Att starka, säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv för alla människors välbefinnande i alla åldrar. Det är ganska generellt formulerat men om vi istället tittar på delmålen så blir det mer konkret, t.ex ska antal människor som dör i förtid av icke smittsamma sjukdomar ska minskas med en tredje del fram till 2030. Och det är bra att FN sätter ett ambitiöst mål och vi har faktiskt möjlighet att nå det men då krävs det också att vi agerar nu och det krävs att vi med alla dom barn och unga idag lägger grunden för sin framtida hälsa."

   

"Mina damer och herrar. I det här rummet finns det viktiga delar av det svenska samhället representerat. Politiken, näringslivet, föreningslivet, forskare och praktiker. Här finns kunskap, vilja och resurser som kan göra skillnad på riktigt. Man brukar säga att alla goda krafter behövs och så är det verkligen i det här fallet. Och nu står jag här framför er och det känns otroligt hoppfullt just för att ni är så många som är här idag och för att dom goda krafterna är så många. Vi ska inte titta bort, vi ska inte hoppas att det är någon annan som kommer och löser problemen åt oss. Vi ska agera tillsammans. Tack"


Sedan kommer Carolina Kluft inhoppande på scenen och frågar kronprinsessan om var hon själv hittade sin rörelseglädje och hon svarade att det var naturen. "Precis som det känns med vår dotter idag. Att man behöver egentligen inte göra så mycket, t.ex när man kommer ut i naturen så brukar det lösa sig av sig självt. Det finns alltid något som man kan klättra upp i eller springa runt. Så jag tror att det var just när jag kom ut, oavsett väder och årstid."

 

Sedan talade alla på bilden ovan bl.a med statsrådet Annika Strandhäll och affärskvinnan Christina Stenbeck. I pausen fick jag chans att småprata lite med kronprinsessan och prins Daniel och det märktes att de var intresserad och glada över att allt blivit så lyckat!

   


Prins Daniel var forumets sista talare och han gjorde det hela med bravur! Läs hela talet nedan:


"Jag hoppas att ni alla fått lite ny inspiration. Jag gillade det som Christina var inne på, just att jag tror verkligen att vi kan vara föregångsland, lilla Sverige som tidigare visat i flera omgångar hur vi bryta negativa tendenser och trender, ex att när vi höll på att supa ihjäl oss vid en speciell tidsperiod. Lite humor kanske nu när vi ser tillbaka på det men inte då. Vi tog tag i tandvården och tandhälsan, det är någonting att önska va. Att vi på samma sätt som vi tog tag i tandhälsan ta tag i det här. Att det ska vara självklart att ta hand om barnens fysiska välmående, men det är inte så lätt som vi har varit inne på. Det finns många bra förklaringar på varför man kanske inte orkar ställa upp på det sätt som man skulle vilja."


"Jag får ofta frågan om varför vi dragit igång generation pep och det finns en mängd svar på det. Jag skulle kunna prata om det väldigt väldigt länge men jag har en klocka som räknar ner här så det är inte aktuellt. Men egentligen räcker det med en kort förklaring på två ord, 6 år."


"Ungefär så stor är nämligen skillnaden i förväntad livslängd mellan en högutbildad och en lågutbildad person i Sverige i dag. Beroende på i vilket område man växer upp kan skillnaderna vara ännu större. Och ohälsa drabbar ofta i större utsträckning den som redan är utsatt, socialt och ekonomiskt."

"Sex år. Jag gissar att många härinne har barn eller barnbarn. Ja, då vet ni hur mycket som hinner hända på den tiden. Och hur mycket man missar om man inte får vara med."

"Vår lilla tjej Estelle, hon fyller just sex år i februari. Bara tanken på att missa tid med henne gör ont! Sex år, det är hela resan från BB till första dagen i skolans förskoleklass. Det är sex stycken födelsedagar med allt fler ljus på tårtan. Det är över 300 fredagsmys. Men framför allt är det mer än 1 500 helt vanliga gråa vardagar. Måndag till fredag med middagsbestyr och fritidsaktiviteter."

"Och när livet förändras av sjukdom eller ohälsa - det vet jag av egen erfarenhet – då är det ofta just de där vardagarna med familj och vänner, det enkla, som man sätter allra störst värde på. Varje dag räknas."

"Därför tycker inte jag att vi ska acceptera – vi kan inte acceptera – att vissa liv ska rymma så många färre dagar än andras, bara för att man råkar växa upp i ett område med svagare socioekonomi. Alla barn som växer upp i Sverige ska ha samma goda möjligheter att leva ett friskt och aktivt liv. Därför, mina damer och herrar, har vi tagit initiativ till Generation Pep."

"Vi vill vara med och kämpa för att det ska ske förbättringar. Och det är därför som vi har velat samla er här i dag: för att informera och förhoppningsvis inspirera er alla! För vi tror att alla ni på olika sätt kan vara med och bidra till att skapa bättre förutsättningar för alla våra barn och unga i Sverige."

"Carl Johan Sundberg, din lista på hur vi kan öka barns fysiska aktivitet visar tydligt att detta arbete inte är något för den som lever efter devisen ”ensam är stark”. Nej - hela samhället måste enas i gemensamma kraftansträngningar.

"Därför är det så viktigt att få ihop politiken, näringslivet och organisationerna – precis som vi gör här i dag. The golden triangle, eller tresektoriellt ledarskap, som det ibland kallas. Det låter fint, men det behövs mycket mer än fina ord."

"Därför känns det underbart att konstatera att Sverige är fyllt av organisationer och eldsjälar som vill vara med och göra skillnad. Det har vi verkligen känt av sedan vi drog igång."

"Därför kändes det också väldigt hoppfullt att höra hur några av Sveriges absolut största företag resonerar kring sitt engagemang och ansvar i de här frågorna."

"Men man måste inte driva ett företag för att förstå hur viktigt det är att investera i framtiden, och att investera rätt. Och när det kommer till investeringar som vi gör tillsammans, som samhälle, då kan jag faktiskt inte tänka mig något klokare eller mer nödvändigt än att rusta nästa generation för ett långt, friskt och aktivt liv. För som min hustru var inne på när hon inledde det här mötet: Sverige ska inte bara vara ett välmående land. Det ska vara ett land där alla barn och unga får möjlighet att må bra."

Foto: Privat.

__________________________________________________________________________________

Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betalt eller påverkat av tredje part.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa - 17 augusti 2019 07:15

Den 15 augusti fyllde Drottning Elizabeth och prins Philips enda dotter prinsessan Anne, även kallad princess Royal 69 år! I samaband med födelsedagen publicerade det brittiska hovet bilder för att gratulera prinsessan Anne! Brodern prins Charles och...

Av Lovisa - 16 augusti 2019 07:15

I onsdags besökte prins Carl Philip Stockholms sjöräddningssällskap för att inviga deras nya stationshus som ligger vid Hammarbyslussen på Södermalm. Under tisdagen fick han chansen att prova på just sjöräddning tillsammans med personal vid Stockho...

Av Lovisa - 15 augusti 2019 07:15


Den 31 augusti kommer vara en stor dag för prinsessan Ingrid Alexandra av Norge. Då kommer hon att konfirmeras i Slottskapellet i Det kongelige slott i Oslo. Eftersom att kronprinsessan Victoria inte bara är gudmor till prinsessan utan även långväga ...

Av Lovisa - 14 augusti 2019 07:15

I söndags publicerade hovet fyra nya bilder på kronprinsessfamiljen! I samband med detta avslöjade hovet att kronprinsessfamiljen i år har semestrat på Västkusten. Bildena nedan är tagna på Västkusten, vid Blå Jungfrun vid Kalmarsund och på ön Tjörn....

Av Lovisa - 13 augusti 2019 07:15


Nu börjar sommarledigheten lida mot sitt slut för många och så även för vår Kungafamilj. Snart är det dags att byta tillbaka till vardagen och tänka tillbaka på vilken underbar sommar man hade!   Bilden ovan är fotograferad på Sollidens slott so...

Instagram Mail

Instagram: kungahusetbloggplatsen

Mail: kungahuset.bloggplatsen@gmail.con

 

 

 

Header tagen från kungahuset.se/ Jonas Ekströmer.

Det här är Jag!

 

Jag heter Lovisa och jag är en 17-årig tjej som bor i Uppsala! Det är jag som bloggat här sedan juni 2013.

Jag har bl.a varit med i Skavlan Junior, "Grattis kronprinsessan!" och Malou Efter 10.

 

Här kan du läsa det senaste om kungahusen i Europa!

HÄR kan du du fråga

17 besvarade frågor

Kung Carl XVI Gustaf

  Fullständigt namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född:30 april 1946

Civilstånd: Gift, Drottning Silvia.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Alexis Daflos.

Drottning Silvia

   

Fullständigt namn: Silvia Renate Fd: Sommerlath

Föddes: 23 December 1943

Civilstånd: Gift, Kung Carl XVI Gustaf.

___________________________

Foto: Taget från aftonbladet.se

Kronprinsessan Victoria

  Fullständigt namn: Victoria

Ingrid Alice Desireé

Född: 14 juli 1977

Civilstånd: Gift, Prins Daniel

___________________________

Foto: Kungahuset.se/Erika Gerdemark.

Prins Daniel

 

Fullständigt namn: Daniel Olof Westerling Bernadotte.

Föddes: 15 september 1973.

Civilstånd: Gift, Kronprinsessan Victoria. 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Estelle

 

Fullständigt namn: Estelle Silvia Ewa Mary.

Föddes: 23 februari 2012.

Civilstånd: Ingen än...

_________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Oscar

 

Fullständigt namn: Oscar Carl Olof

Född: 2 mars 2016

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Sara Friberg

 

Prins Carl Philip

    Fullständigt namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Föddes: 13 maj 1979.

Civilstånd: Gift med Prinsessan Sofia.

 

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Sofia

  Fullständigt namn: Sofia Kristina Hellqvist

Föddes: 6 december 1984

Civilstånd: Gift med prins Carl Philip.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

 

Prins Alexander

  Fullständigt namn: Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Född: 19 april 2016.

Civilstånd: Ingen än...

_____________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prins Gabriel

  Fullständigt namn: Gabriel Carl Walther.

Född: 31 augusti 2017.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: kungahuset.se/ Erika Gerdemark.

Prinsessan Madeleine

  Fullständigt namn: Madeleine Thréres Amelie Josephine.

Föddes: 10 juni 1982

Civilstånd: Gift, Chris O`Neill.

______________________

Foto: Kungahuset.se/ Charles Lidborn.

Christopher O`Neill

 

Fullständiga namn: Christopher Paul O`Neill.

Föddes: 27 juni 1974.

Civilstånd: Gift, Prinsessan Madeleine.

___________________________

Foto: Kungahuset.se/ Brigitte Grenfeld.

Prinsessan Leonore

   

Fullständigt namn: Leonore Lilian Maria.

Född: 20 februari 2014.

Civilstånd: Ingen än...

 ________________________

Foto: Kungahuset.se/ Erika Gerdemark. 

 

Prins Nicolas

  Fullständigt namn: Nicolas Paul Gustaf

Född: 15 juni 2015

Civilstånd: Igen än...

__________________________

Foto: Kungahuset.se/ Kate Gabor.

Prinsessan Adrienne

Fullständigt namn: Adrienne Josephine Alice. 

Född: 9 mars 2018.

Civilstånd: Ingen än...

______________________

Foto: skärmdump från instagram.com/princess_madeleine_of_sweden.

 

Gästboken

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ kungahuset med Blogkeen
Följ kungahuset med Bloglovin'

Tidigare år

Arkiv

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2017 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se